Izgradnjom Žeželjevog mosta biće olakšan i drumski i železnički saobraćaj

Bez autora
Feb 20 2014

Radove na izgradnji novog Žeželjevog mosta obišli su danas v.d. direktor Fonda za kapitalna ulaganja APV Nebojša Malenković i direktor projekta izgradnje novog mosta Srećko Ugrica iz "Železnica Srbije".Prilikom posete, v.d. direktor Fonda Nebojša Malenković je rekao da je realizacija ovog projekta značajna ne samo za život građana Novog Sada, već i cele Vojvodine, jer će sa izgradnjom novog mosta da bude olakšan drumski i železnički saobraćaj.

Izgradnjom Žeželjevog mosta biće olakšan i drumski i železnički saobraćajRadove na izgradnji novog Žeželjevog mosta obišli su danas v.d. direktor Fonda za kapitalna ulaganja APV Nebojša Malenković i direktor projekta izgradnje novog mosta Srećko Ugrica iz "Železnica Srbije".

Prilikom posete, v.d. direktor Fonda Nebojša Malenković je rekao da je realizacija ovog projekta značajna ne samo za život građana Novog Sada, već i cele Vojvodine, jer će sa izgradnjom novog mosta da bude olakšan drumski i železnički saobraćaj. Kako je istakao Malenković, sa izgradnjom mosta se kasnilo zbog izvođača radova, iako su sredstva na vreme uplaćivana.

Žeželjev most mora što pre da se završi sada kada je dinamika gradnje ubrzana. Novac za izgradnju novog mosta je obezbeđen i Fond će, kao i do sada, redovno ispunjavati sve svoje obaveze, naglasio je ovom prilikom Malenković.

Direktor projekta izgradnje mosta Srećko Ugrica je rekao da su radovi na montaži čeličnog luka na sremskoj strani privedeni kraju.

Posle završetka montaže luka na petrovaradinskoj strani, jarmovi, skele i dizalice biće premeštene na novosadsku stranu, gde će da bude nastavljena montaža drugog luka, koji će da ima 220 metara, rekao je Ugrica.

Investitor projekta je Vlada Republike Srbije, a zastupnik Železnice Srbije A.D. Beograd. Finansijeri izgradnje novog mosta su Delegacija EU u Republici Srbiji iz bespovratnih sredstava IPA fonda za radove na izradi čelične konstrukcije (LOT 1) i Vlada AP Vojvodine preko Fonda za kapitalna ulaganja i Grad Novi Sad za izradu glavnog projekta, izradu stubova, montažu čelične konstrukcije i demontažu postojećeg mosta (LOT 2).

Dužina novog mosta biće 474 metra, a širina 31 metar, dok će ukupna težina čeličnog dela mosta da bude oko 11.000 tona. Most će da ima dva železnička koloseka, dve drumske saobraćajnice i dve pešačko-biciklističke staze.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik