Izmene Zakona o NBS jačaju centralnu banku

Bez autora
Oct 31 2012

Potpredsednica Skupštine Vesna Kovač izjavila je u da su izmene Zakona o Narodnoj banci Srbije (NBS) predložene zbog daljeg rada na personalnoj i institucionalnoj decentralizaciji centralne banke. Izmene se odnose i na uklađivanje sa ugovorom o funkcionisanju EU, a bitne izmene pre svega preciziraju funkcije centralne banke i dodaje se jedna nova, a to je zaštita prava i interesa korisnika bankaraskih usluga.Dalja decentralizacija NBS odnosi se na to da statut NBS usvaja samostalno centralna banka, bez da to potvrđuje Skupština Srbije.

Izmene Zakona o NBS jačaju centralnu bankuPotpredsednica Skupštine Vesna Kovač izjavila je u da su izmene Zakona o Narodnoj banci Srbije (NBS) predložene zbog daljeg rada na personalnoj i institucionalnoj decentralizaciji centralne banke.

Izmene se odnose i na uklađivanje sa ugovorom o funkcionisanju EU, a bitne izmene pre svega preciziraju funkcije centralne banke i dodaje se jedna nova, a to je zaštita prava i interesa korisnika bankaraskih usluga, rekla je Kovač, koja je i predsednica Odbora Skupštine Srbije za finansije, budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava.

Ona je kazala da se dalja decentralizacija NBS odnosi na to da statut NBS usvaja samostalno centralna banka, bez da to potvrđuje Skupština Srbije.

Uvodi se konsekutivno delovanje, odnosno izbor članova organa centralne banke, što znači da će se, kao što je bilo predviđeno u starom zakonu, predsednik Saveta NBS birati na pet godina, a ostali članovi na četiri, tri, dve i jednu godinu. To se uvodi i za viceguvernere i za direktora Uprave za nadzor, kazala je Kovač.

Prema njenim rečima, izmene Zakona o NBS se usvajaju po hitnom postupku, jer isiče rok od 90 dana za izbor organa upravljanja kao što su članovi Saveta.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik