Izvoz namjenske industrije BiH za 11 mjeseci 263 miliona KM

Bez autora
Dec 25 2022

Izvoz namjenske industrije BiH u 11 mjeseci ove godine iznosio je 263 miliona KM, što je za 8,3 posto više u odnosu na isti period prethodne godine.

Na sastanku članova Grupacije namjenske proizvodnje pri Vanjskotrgovinskoj komori BiH (VTKBiH) razmatrana je analiza vanjskotrgovinske razmjene naoružanja i vojne opreme i istaknuto da samo nekoliko kompanija koje čine ovaj sektor ostvaruje odlične rezultate.

Procjena je da će se u 2022. godina zabilježiti jednaki rezultati kao i u prethodnoj godini. Vodeća izvozna tržišta bila su SAD (64 miliona KM), Saudijska Arabija (52 miliona KM), Turska (42 miliona KM), Srbija (16 miliona KM) i Poljska (14 miliona KM). Kao i proteklih godina, najviše smo izvozili municiju za vojno oružje, revolvere i pištolje (70 posto).

Nakon podnesenog Izvještaja o radu Grupacije u proteklom periodu, članovi su razmatrali prijedloge za rad Grupacije u 2023. godini. U fokusu iznesenih prijedloga bila je redukcija administrativnih barijera i unapređenje poslovnog ambijenta, kao i prijedlozi za izvozno promotivne aktivnosti zajedničkih sajamskih nastupa pod naslovom „Defence industry of Bosnia and Herzegovina“.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik