Izvoz u Rusiju iz BiH vrijedan svega četiri miliona KM

Bez autora
Apr 25 2022

Zbog ratnog sukoba Rusije i Ukrajine, na istoku Evrope, u prva tri mjeseca ove godine u Rusiju su iz BiH izvezeni proizvodi u vrijednosti od svega 4.260.059 KM, podaci su Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Kako kažu sagovornici "Nezavisnih", ratno stanje u Ukrajini, koje je počelo 24. februara, osnovni je razlog ovako malog izvoza u Rusiju.

Naime, tokom cijele prošle godine u Rusiju je izvezeno 18.014.556 kilograma raznih proizvoda ukupne vrijednosti 102.476.507 KM.

"Tokom prva tri mjeseca ove godine u Rusiju je izvezeno ukupno 1.051.099 kilograma ukupne vrijednosti 4.260.059 KM", navodi se u podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Među proizvodima koji su ove godine najviše izvezeni u Rusiju su farmaceutski proizvodi i to za iznos od 1.438.599 KM, te jestivo voće i orašasti plodovi, kore agruma, dinja i lubenica vrijednosti 1.356.744 KM.

Stevo Filipović, direktor preduzeća "Sava Semberija" iz Bijeljine, koje je izvoznik na tržište Rusije, rekao je za "Nezavisne" da su prije ove krize u Ukrajini obnovili kontakte u Rusiji te počeli sa isporukama u ovu zemlju, ali je zbog trenutnog stanja obustavljen izvoz.

"Nadamo se da će se ta situacija uskoro stabilizovati kako bismo nastavili našu saradnju sa Rusijom i izvozom naših proizvoda u ovu zemlju", kazao je Filipović.

Na pitanje da li domaće kompanije koje plasiraju proizvode u Rusiju ispaštaju zbog ratnog stanja u Ukrajini, Filipović odgovara da ispaštaju te da je trenutno nemoguće da roba stigne u Rusiju.

"Naša roba ide drumskim putem i najbrži put je preko Ukrajine, pa je trenutno nemoguće išta učiniti u vezi s ovim pitanjem", naveo je Filipović i dodao da su prije ratnog stanja u Rusiju izvozili ajvar, pinđur, sok od paradajza, đuveč te džem od šipurka i višanja. "Imamo cilj i da proširimo ponudu te da i ostatak naših proizvoda izvozimo u Rusiju", naglasio je Filipović.

Igor Gavran, ekonomski analitičar, istakao je za "Nezavisne" da je ovo sigurno negativan efekat po domaću privredu te da još nismo sigurni koliko će biti direktna šteta.

"Svaka marka  manje je negativan efekat za bh. privredu, jer za neke proizvode mi drugo tržište nemamo. Ono čemu se možemo nadati jeste da je došlo do dramatičnog poremećaja početkom ratnih dejstava u Ukrajini i da su neke isporuke možda privremeno obustavljene, posebno u farmaceutskoj industriji, ali da su u međuvremenu pronađeni drugi kanali plasiranja naših proizvoda kako bi se ono nastavilo, jer je naš farmaceutski izvoz najznačajniji i nije sezonski. Ako nije isporučeno u martu, može se desiti u aprilu ili drugim mjesecima, i to je ono čemu se možemo nadati", naglasio je Gavran.

Istakao je da je problem to što je možda došlo do pada izvoza voća u Rusiju koji je bio značajan, a zna se da se voće ne može beskonačno skladištiti.

"Pitanje je da li će se moći kasnije izvoziti i koliko će domaće voće biti konkurentno za inostrano tržište kao što je Rusija", zaključio je Gavran.

Inače, iz Rusije je u BiH tokom prva tri mjeseca ove godine uvezeno 146.769.886 kilograma ukupne vrijednosti 121.428.269 KM.

"Tokom prošle godine iz Rusije je uvezeno 422.679.754 kilograma proizvoda, ukupne vrijednosti 269.663.436 KM", stoji u podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik