Jačanje kapaciteta lokalnih samouprava

Bez autora
Aug 10 2014

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički održala je danas u Pančevu sastanak sa predstavnicima jedinica lokalne samouprave Južnobanatskog okruga u okviru „karavana okruzima Srbije“.Udovički je tom prilikom izjavila da je vidljiv napor lokalnih samouprava da se unapređuju i razvijaju, uz napomenu da je jedan od glavnih problema neuređen sistem odnosa između republičke i lokalne vlasti.

Jačanje kapaciteta lokalnih samoupravaPotpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički održala je danas u Pančevu sastanak sa predstavnicima jedinica lokalne samouprave Južnobanatskog okruga u okviru „karavana okruzima Srbije“.

Udovički je tom prilikom izjavila da je vidljiv napor lokalnih samouprava da se unapređuju i razvijaju, uz napomenu da je jedan od glavnih problema neuređen sistem odnosa između republičke i lokalne vlasti.

Ona je navela da su pred lokalnim samoupravama veliki izazovi zbog toga što su nasleđeni administrativni i pravni okviri koji otežavaju komunikaciju i sprovođenje inicijativa, koje možete da smatrate logičnim, ali ih zakonodavni okvir ne prepoznaje.

Prema njenim rečima, iz tog razloga je teška koordinacija između svih delova sistema.

Udovički je istakla da je prisutan veliki napor da se odgovori na izazove koje su postavile poplave u Srbiji, ali da se lokalne samouprave i republički organi koji na tome rade izuzetno zalažu i da je samo potrebno da se energija usmeri ka boljoj komunikaciji.

Na današnjem sastanku, kako je dodala, bilo je reči o brojnim problemima, među kojima je zabrana zapošljavanja u javnom sektoru, a posebno na nivou lokalnih samouprava.

Ona je najavila da će biti urađena revizija uredbe koja definiše način na koji će moći da se čine izuzeci kod dodatnog zapošljavanja.

Prema njenim rečima, u narednih nekoliko nedelja ili meseci, kada bude završena revizija, biće postavljeni kriterijumi pomoću kojih će se samo tamo gde su izuzetni viškovi zahtevati ozbiljnije smanjenje zaposlenih.

Udovički je ukazala na to da se problem na koji je skrenuta pažnja tokom sastanka tiče raspolaganja prihodima od poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu lokalnih samouprava.

Ona je objasnila da postoje i neracionalnosti po kojima sadašnji zakon zahteva da lokalne samouprave ta sredstva usmeravaju u određenom pravcu, a ne tamo gde je neophodno.

Jedna od tema razgovora, kako je objasnila, bila je i bliža saradnja republičkih i lokalnih vlasti kada je reč i o strateškom planiranju i uređenju programskih budžeta za 2015. godinu.

Prema njenim rečima, ovo planiranje zavisi od dobre volje i inicijative između lokalnih samouprava i zbog toga mora biti sistematičnije.

Udovički je danas u Smederevu, u okviru „karavana okruzima Srbije“, razgovarala i sa predstavnicima jedinica lokalne samouprave Podunavskog okruga.

Ona je tokom sastanka istakla da što pre treba rešiti pitanje velikih i sporih stečajeva iz prošlosti, kako bi svojina tih preduzeća mogla da se stavi u funkciju.

Prema njenim rečima, Srbija je u velikim teškoćama zbog ekonomske krize i otvaranje novih radnih mesta, prvenstveno u privredi, treba da bude zasnovano na oplođavanju kapitala i svojine koju imamo bilo u javnom, bilo u privatnom sektoru.

Udovički je rekla da mora da se reši pitanje zapošljavanja u lokalnim samoupravama i da upravo zato prednacrt zakona o zapošljavanju u autonomnim pokrajinama i lokalnim samoupravama ima za cilj da postoje podsticaji za kvalitetan i odgovoran rad službenika, ali i da se sankcioniše neradničko ponašanje.

Ona je rekla da je tokom sastanka bilo reči i o izmenama i dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi i izmenama Zakona o komunalnoj policiji, i da je od predstavnika okruga dobila predloge koji će biti uzeti u obzir u daljem preciziranju tekstova ovih zakona.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik