Jeftinije, a kvalitetnije gorivo

Bez autora
Jul 15 2012

Naftna indsutrija Srbije snizila je cenu benzina evropremijuma za šest dinara, a drugih derivata za oko dinar. Tog benzina će jedino i biti u prodaji od 1. januara, jer se nekvalitetna goriva ukidaju. Godinu i po posle otvaranja tržišta, nemamo najskuplje gorivo i može se reći konačno i na našim pupama ima cenovne kokurencije.I drugi naftaši, pratiće NIS, i sniziće cene tokom vikenda. To bi moglo pozitivno uticati i na prodaju, jer stranci koji prolaze kroz našu zemlju, više neće zaobilaziti naše pumpe u potrazi za kvalitetnijim gorivom.

Jeftinije, a kvalitetnije gorivoBenzin evropremijum jeftiniji šest dinara, ostali derivati za dinar. I drugi naftaši, pratiće NIS, i sniziće cene derivata tokom vikenda. To bi moglo pozitivno uticati i na prodaju, jer stranci koji prolaze kroz Srbiju, više neće zaobilaziti naše pumpe u potrazi za kvalitetnijim gorivom.

Naftna indsutrija Srbije snizila je cenu benzina evropremijuma za šest dinara, a drugih derivata za oko dinar. Tog benzina će jedino i biti u prodaji od 1. januara, jer se nekvalitetna goriva ukidaju. Godinu i po posle otvaranja tržišta, nemamo najskuplje gorivo i može se reći konačno i na našim pupama ima cenovne kokurencije.

I drugi naftaši, pratiće NIS, i sniziće cene tokom vikenda. To bi moglo pozitivno uticati i na prodaju, jer stranci koji prolaze kroz našu zemlju, više neće zaobilaziti naše pumpe u potrazi za kvalitetnijim gorivom.

Međutim, najvažnije je da su srpski prometnici nafte konačno ušli u tržišnu utakmicu i borbu za kupce.

Aleksandar Mileusnić iz Petrobart "Avia" kaže da veliki broj naftnih kompanija koje se bave prometom derivata dovodi do jedne tržišne utakmice.

"Na sreću potrošača a verujte i nas i trgovaca posle jednog perioda konstantnog rasta cena mi smo ušli u jedan period pada cena na svetskom tržištu što se automatski prenelo i na cene na benziskim stanicama", rekao je Mileusnić.

Cene su šarolike. Razlika recimo cene evrodizela od pumpe do pumpe, čak kod iste kompanije je tri do pet dinara. I vozači gledaju gde kupuju jer po rezervoru mogu da ušdede od 500 do 1.000 dinara.

Pojeftinjenje je posledica jeftinije sirove nafte, barel je sada oko 85 dolara, što je nivo od prošlog leta. Iako je i dolar relativno stabilan naftaši ne daju dugoročnije cenovne prognoze.

Generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko kaže da poslednje dve nedelje kompanija stalno smanjuje cene.

"Ali ne znamo kakva će biti kretanja u narednim danima zato što cena nafte dosta fluktuira obzirom na ekomnomsku situaciju u većini evropskih zemljama, Americi i Kini", kaže Kravčenko.

U prvom tromesečju ove godine naftaši su se borili sa padom prometa. Sa sniženjem cena i prodaja derivata raste. U protekla dva meseca promet je povećan više od 20 odsto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik