Kabić: Povećati koncesionu naknadu za eksploataciju rude i kamena

Bez autora
Dec 29 2022

Iznos koncesionih naknada koji Prijedor dobija za eksploatisanu rudu i kamen je nedovoljan, te se razmišlja o pokretanju inicijative prema Vladi Republike Srpske da odobri povećanje, izjavio je Dragoslav Kabić, načelnik gradskog Odjeljenja za saobraćaj, komunalne poslove i zaštitu životne sredine i imovinsko-stambene poslove.

Kabić je rekao da se razmišlja o pokretanju inicijative putem posebne sjednice Skupštine grada ili dogovorom predstavnika svih političkih partija, tim prije što se počeo graditi auto-put Prijedor-Banjaluka.

"Mislim da je ovo premalo. Čini mi se za prošlu godinu oko 1,9 miliona KM došlo je od koncesija sa rudnika. To je zaista malo", rekao je Kabić u obraćanju odbornicima.

On je dodao da je i svim preduzećima koja eksploatišu kamen sa kamenoloma Drenovača upućen i dopis da pokažu dozu savjesti i da asfaltiraju taj dio puta kojim oni odvoze kamen.

"Tražili smo i od svih preduzeća koja se bave proizvodnjom i eksplaotacijom rudnog bogatstva da pomognu u realizaciji projekta osvjetljenja na području Prijedora. Imamo snimljene situacije gdje je potrebno izvršiti osvjetljenje i postaviti rasvjetu radi lakše komunikacije i saobraćaja, i ni tu nismo dobili odgovor", naveo je Kabić.

On je dodao da je više puta pokušavao doći do ugovora za koncesione naknade za eksploataciju kamena i svih drugih materijala koji se iskopavaju na području Prijedora kako grad ne bi bio, eventualno, oštećen, ako postoji mogućnost da neko nešto prikrije.

"Mislili smo o postavljanju vage, o vršenju nekakve kontrole, ali, to je naša informacija, za svaki izvezeni kamen da bi se izvođaču radova platilo postoji otpremnica", rekao je Kabić.

Samostalni odbornik Ranko Smiljanić ukazao je na konstantan rast cijene željezne rude u posljednjih nekoliko godina.

"Grad treba održati posebnu sjednicu o rudarstvu i visini koncesione naknade za eksploataciju kamena i rude, odnosno uputiti inicijativu Vladi Republike Srpske za izmjenu te naknade", dodao je Smiljanić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik