Kazna od 100.000 dinara za slanje reklama bez saglasnosti potrošača

Bez autora
Jul 22 2019

Skupština Srbije usvojila je danas Zakon o trgovini, Zakon o izmenama i dopunama Zakona o elektronskoj trgovini, Zakon o izmenama i dopunama Zakona o regulisanju javnog duga po osnovu neisplaćene devizne štednje građana kod banaka u Srbiji i njihovim filijalama na teritoriji bivše SFRJ i Zakon o robnim berzama.Zakonom o trgovini po prvi put se uvode pojmovi poput elektronske prodavnice, a definisani su i osnovni pojmovi sniženja. Važna zakonska novina odnosi se na uvođenje instituta prikrivene kupovine, kojim se daje ovlašćenje inspektoru da u slučaju osnovane sumnje da je trgovina neregistrovana obavi prikrivenu kupovinu i tako obezbedi dokaz.

Kazna od 100.000 dinara za slanje reklama bez saglasnosti potrošačaSkupština Srbije usvojila je danas Zakon o trgovini, Zakon o izmenama i dopunama Zakona o elektronskoj trgovini, Zakon o izmenama i dopunama Zakona o regulisanju javnog duga po osnovu neisplaćene devizne štednje građana kod banaka u Srbiji i njihovim filijalama na teritoriji bivše SFRJ i Zakon o robnim berzama.

Zakonom o trgovini po prvi put se uvode pojmovi poput elektronske prodavnice, a definisani su i osnovni pojmovi sniženja.

Važna zakonska novina odnosi se na uvođenje instituta prikrivene kupovine (mystery shopper), kojim se daje ovlašćenje inspektoru da u slučaju osnovane sumnje da je trgovina neregistrovana obavi prikrivenu kupovinu i tako obezbedi dokaz.

Zakonom su bliže uređeni i prodajni podsticaji tako što su definisani osnovni oblici sniženja – akcijska prodaja, sezonsko sniženje i rasprodaja i za svaki od njih posebna pravila.

Usvojene izmene i dopune Zakona o elektronskoj trgovini omogućavaju slanje komercijalnih poruka putem sms-a i mejla samo uz prethodni pristanak potrošača kome je ta vrsta poruka namenjena.

Slanje komercijalnih poruka mimo saglasnosti osobe kojoj su upućene, izmenama zakona je takođe prekršajno sankcionisano fiksnom kaznom od 100.000 dinara za pravno lice, odnosno 20.000 dinara za preduzetnika.

Ovim zakonom uvodi se i mehanizam za uklanjanje nedopuštenih i nezakonitih sadržaja sa interneta, koji nadležnim organima omogućava da donesu akte kojima, na primer, nalažu vlasnicima internet sajtova da u roku od dva radna dana uklone nedopušteni sadržaj, kao što je govor mržnje.

Ukoliko to ne učine, pravna lica će biti novčano kažnjena iznosom od 100.000 dinara do 1,5 miliona dinara, a preduzetnici kaznom od 10.000 do 300.000 dinara.

Zakon o robnim berzama donosi osnove za razvoj robno-berzanskog tržišta, a ključna novina je veća sigurnost trgovanja koja će biti omogućena na više načina.

Između ostalog, ovim dokumentom je predviđeno da će ubuduće svi učesnici u transakcijama na robno-berzanskom tržištu, dakle, kupac, prodavac i robna berza, morati da polože garancije, za šta do sada nije postojala mogućnost.

Usvojenim izmenama i dopunama Zakona o regulisanju javnog duga po osnovu neisplaćene devizne štednje građana kod banaka u Srbiji i njihovim filijalama na teritoriji bivše SFRJ predviđeno je da će građani, koji imaju pravo na isplatu stare devizne štednje, a nisu uspeli da ispune zakonsku obavezu i pribave potrebnu dokumentaciju do 23. juna, imati dodatnih šest meseci za pribavljanje dokaza.

Srbija će, prema preliminarnim proračunima, na ime stare devizne štednje morati da isplati približno 130 miliona evra štedišama iz bivših jugoslovenskih republika.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik