Ko u Beogradu usporava gradnju

Bez autora
Jul 11 2010

U Beogradu, najvećem gradilištu u Srbiji, prema informacijama iz Sekretarijatu za urbanizam, od donošenja novog Zakona do jula ove godine nije izdata nijedna graðevinska dozvola. Podneto je samo 25 zahteva, ali nijedan, kako kažu, nema svu potrebnu dokumentaciju.Prvi zahtevi su podneti u martu, svi su obrađeni i dostavljeni su nalozi za dopunu. Istovremeno, investitori ističu da tokom pribavljanja dokumentacije za graðevinsku dozvolu najviše nevolja imaju sa nedostatkom detaljnih urbanistièkih planova i sporom administracijom.

Ko u Beogradu usporava gradnjuU Beogradu, najvećem gradilištu u Srbiji, prema informacijama iz Sekretarijatu za urbanizam, od donošenja novog Zakona do jula ove godine nije izdata nijedna građevinska dozvola. Podneto je samo 25 zahteva, ali nijedan, kako kažu, nema svu potrebnu dokumentaciju.

Milan Vuković, sekretar za urbanizam u glavnom gradu, objasnio je nedavno za „Blic“ da su prvi zahtevi podneti u martu, da su svi obrađeni i dostavljeni nalozi za dopunu. Istovremeno, investitori ističu da tokom pribavljanja dokumentacije za graðevinsku dozvolu najviše nevolja imaju sa nedostatkom detaljnih urbanističkih planova i sporom administracijom. Na to sve idu i tvrdnje o zaštiti pojedinih moćnih firmi i njihovih interesa. Sve se to prelama i kroz politički interes, a na štetu građana i građevinskih firmi, i gradske kase. Istovremeno, zakon u drugim gradovima funkcioniše, pa su tako u Subotici od primene Zakona (11. septembar) do jula izdate 122 dozvole, u Novom Sadu više od 60, Nišu 34, Kragujevcu 64, Čačku više od 30. Pitali smo dvojicu najpozvaniji, ministra Olivera Dulića i gradonačelnika Dragana Đilasa da objasne zašto nije izdata nijedan građevinska dozvola u Beogradu i kolika je šteta zbog toga.

Evo njihovih odgovora:

Ima dozvola, nema gradnje

U Beogradu je izdato 13 građevinskih dozvola po novom zakonu. Od njegovog stupanja na snagu, Sekretarijatu je podneto 25 zahteva za rešenja o građevinskoj dozvoli. Svi su obrađeni i dostavljeni su nalozi za njihovu dopunu. U sektoru za javne objekte izdata je jedna privremena građevinska dozvola. Nepotpuna dokumentacija i ekonomska računica investitora utiču na dužinu procedure. Od septembra 2009. do kraja juna 2010. Sekretarijat je izdao i 150 rešenja o izvođenju radova, 282 rešenja o odobrenju za gradnju, 445 potvrda o prijemu tehničke dokumentacije ili prijavi radova. Ovo su sve akti koji se izdaju po Zakonu o planiranju i izgradnji (iz septembra 2009) ili prema procedurama započetim po odredbama “starog” zakona, a na osnovu kojih se pristupa samoj gradnji objekta od strane investitora i njihovih izvođača radova. U navedenom periodu izdato je 305 lokacijskih dozvola, 290 upotrebnih dozvola, preko 3.000 informacija o lokaciji i sl.

Nažalost, i pored velikog broja izdatih dozvola, broj otvorenih gradilišta u Beogradu je drastično manji nego prethodnih godina, a razlog je isključivo ekonomske prirode. O tome da investitori nemaju sredstva da isfinansiraju gradnju možete i sami da se uverite ukoliko obiđete neka od velikih gradilišta po Novom Beogradu ili u centru, kao što je hotel Metropol ili lokacija za izgradnju novog hotela pored zgrade BIGZ-a za koje su sve dozvole izdate pre više od šest meseci, ali radovi ni danas nisu započeli. Bez izlaska Srbije iz recesije nije realno očekivati oživljavanje stanogradnje, osim kroz velike državne projekte, kao što je izgradnja 5.000 stanova na teritoriji opštine Voždovac.
 
Odolećemo pritiscima


Eventualni zastoj u izdavanju građevinskih dozvola je pitanje za nadležne institucije u Gradu.

Ja sam svakodnevno u kontaktu s gradonačelnikom Beograda Draganom Đilasom i zajedno radimo na tome da pojedine odredbe Zakona o planiranju i izgradnji počnu da se primenjuju na pravi način i u glavnom gradu.

Imam razumevanje za nasleđene probleme s kojima se institucije u Beogradu suočavaju i za specifičnost vladajuće koalicije na tom nivou. Zakon o planiranju i izgradnji besprekorno funkcioniše u svim ostalim gradovima u Srbiji i već daje odlične rezultate u skraćenju rokova izdavanju lokacijskih i građevinskih dozvola.

Zakon je usvojen da bi se uveo red u godinama zapuštene oblasti građevine i urbanizma i mi od njegovog sprovođenja nećemo odustati, bez obzira na vrlo jake pritiske pojedinih stranačkih i biznis krugova kojima red ne odgovara.

Upravo iz tih krugova je lansirana tvrdnja da je Zakon o planiranju i izgradnji zakočio izgradnju u Srbiji. Međutim, izgradnja je u problemima zbog efekta globalne ekonomske krize i posebno zbog smanjenja tražnje. Kao dokaz toga nudim činjenicu da u Beogradu trenutno ima na hiljade neprodatih stanova i da na području glavnog grada postoji 250 pravosnažnih građevinskih dozvola, a svedoci smo da su gradilišta prazna.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik