Komisija ispituje povredu konkurencije pri osiguranju Jata

Bez autora
Mar 10 2011

Komisija za zaštitu konkurencija u Srbiji objavila je danas da ispituje da li su tri osiguravajuće kompanije povredile konkurenciju u javnim nabavkama za osiguranje i reosiguranje flote aviokompanije Jat ervejz (Airways).Ispitivanje se odnosi na kompanije Delta Đenerali, Dunav osiguranje i Viner šdetiše osiguranje (Wiener Stadtische) iz Beograda. Te tri kompanije 19. oktobra 2010. godine zaključile su ugovor o konzorcijumu radi podnošenja zajedničke ponude u javnoj nabavci za usluge osiguranja i reosiguranja aviona Jat ervjeza.

Komisija ispituje povredu konkurencije pri osiguranju JataKomisija za zaštitu konkurencija u Srbiji objavila je danas da ispituje da li su tri osiguravajuće kompanije povredile konkurenciju u javnim nabavkama za osiguranje i reosiguranje flote aviokompanije Jat ervejz (Airways).

Kako se navodi na sajtu Komisije (www.kzk.org.rs), ispitivanje se odnosi na kompanije Delta Đenerali, Dunav osiguranje i Viner šdetiše osiguranje (Wiener Stadtische) iz Beograda.

Komisija je navela da su te tri kompanije 19. oktobra 2010. godine zaključile ugovor o konzorcijumu radi podnošenja zajedničke ponude u javnoj nabavci za usluge osiguranja i reosiguranja aviona Jat ervjeza.

Takav ugovor sa ciljem koordinacije tržišnih aktivnosti tri konkurenta na tržištu, može se smatrati restriktivnim sporazumom koji za posledicu ima ograničavanje ili sprečavanje konkurencije, čime su ispunjeni uslovi za ispitivanje povrede konkurencije.

Komisija za zaštitu konkurencije navela je i da je konzorcijum tri osiguravajuće kompanije jedini dostavio ponudu na Jatov konkurs raspisan u septembru 2010. godine.

Pošto je Jat ervejz obustavio konkurs za osiguranje flote jer je vrednost ponude bila veća od planirane vrednosti nabavke, konzorcijum tri osiguravajuće kompanije ponovo je bio jedini ponuđač na ponovljenom konkursu, navodi se na sajtu Komisije.

Praksa podnošenja zajedničkih ponuda za osiguranje flote postojala je i ranije, uz neke izuzetke kada su ugovori dodeljivani na osnovu pojedinačno podnetih ponuda, objavila je Komisija.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik