Kontrola ili povreda privatnosti

Bez autora
Aug 16 2011

Privatnost u međunarodnom poštanskom saobraćaju nije prioritet. Pošiljke se po potrebi otvaraju radi carinjenja ili kontrole bezbednosti. Pošte ne primaju pakete u kojima su diskovi ako se ne pristane na carinsku kontrolu. Kontrolišu se i pisma.Kad je reč o neobeleženim diskovima s porodičnim fotografijama koji se šalju u inostranstvo, carinici će proveriti da li su na njima zaista rođaci, a ne, recimo, piratske kopije filmova ili muzike. Prilikom prijema pošiljke za inostranstvo radnik pošte ima prava da u vašem prisustvu proveri njenu sadržinu. Potom se odvajaju paketi koji su za carinu i koji se dodatno kontrolišu...

Kontrola ili povreda privatnostiPrivatnost u međunarodnom poštanskom saobraćaju nije prioritet. Pošiljke se po potrebi otvaraju radi carinjenja ili kontrole bezbednosti. Pošte ne primaju pakete u kojima su diskovi ako se ne pristane na carinsku kontrolu. Kontrolišu se i pisma.

Kad je reč o neobeleženim diskovima s porodičnim fotografijama koji se šalju u inostranstvo, carinici će proveriti da li su na njima zaista rođaci, a ne, recimo, piratske kopije filmova ili muzike. Taj problem, često ima i novinar Bojan Brkić.

"Svaki put mi pošta stiže otvorena, moraju da se otvaraju koverte sa diskovima, što znači da neko pregleda moje fotografije i čita moje tekstove, što je nedopustivo", kaže Brkić.

Prilikom prijema pošiljke za inostranstvo radnik pošte ima prava da u vašem prisustvu proveri njenu sadržinu. Potom se odvajaju paketi koji su za carinu i koji se dodatno kontrolišu.

Carinski zakon kaže da međunarodni ugovori imaju prioritet. "Poštanski saobraćaj, regulisan je međunarodnim propisima i mi radimo kako je to propisano za sve zemlje koje međusobno razmenjuju pošiljke", kaže Stevo Ćukalac iz Carinske ispostave Pošte Beograda.

U praksi, to znači da Ustav Srbije, koji garantuje tajnost pisama i drugih sredstava komuniciranja, nije sveto pismo. Najviši zakonski akt dozvoljava odstupanja, ali uz odluku suda, koju poštanski službenici uglavnom ne traže.

Poverenik za zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić kaže da postoje granične situacije i nedoumice kao i suma propisa gde se stvaraju uslovi za odstupanje od ustavom garantovanih prava na privatnost.

"Propisi bi morali da budu uređeni i povezeni u sistem", podseća poverenik, jer se, kako navodi, privatnost često povređuje i u domaćem poštanskom saobraćaju.

Tako je poverenik morao da interveniše kada je jedna pošta prilikom slanja faksa u drugi grad kopirala i sačuvala njegovu sadržinu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik