Korisnici mobilnih telefona pričaju više

Bez autora
Mar 25 2013

Na slušalici mobilnog telefona proveli smo prošle godine ceo jedan dan. Korisnici su, prema poslednjim zvaničnim podacima, pričali skoro 1.000 minuta za godinu dana, a razmenili su u proseku i 945 poruka. Potrošači su trošili minute, poruke i internet-megabajte za skoro 15 odsto više u odnosu na prethodnu godinu.Ukupan broj korisnika telekomunikacija u Srbiji je deset miliona. Građani su za godinu dana ukupno pričali 10,15 milijardi minuta i poslali 9,6 milijardi SMS poruka.

Korisnici mobilnih telefona pričaju višeNa slušalici mobilnog telefona proveli smo prošle godine ceo jedan dan. Korisnici su, prema poslednjim zvaničnim podacima, pričali skoro 1.000 minuta za godinu dana, a razmenili su u proseku i 945 poruka.

Potrošači su trošili minute, poruke i internet-megabajte za skoro 15 odsto više u odnosu na prethodnu godinu, pokazuju podaci Republičke agencije za telekomunikacije.

- Ukupan broj korisnika telekomunikacija u Srbiji je deset miliona - kažu iz RATEL.

- Građani su za godinu dana ukupno pričali 10,15 milijardi minuta i poslali 9,6 milijardi SMS poruka. Za godinu dana najviše se povećao broj internet-pretplatnika, i to za oko 40 odsto. Jedino se smanjilo interesovanje za fiksni telefon, čiji je broj korisnika simbolično niži.

Prosečnom korisniku u našoj zemlji u priči je lane prošlo 17 sati tokom godinu dana.

- Klijenti su razgovarali 11,9 odsto više u poređenju sa prethodnom godinom, kada je svaki korisnik razgovarao oko 891 minut preko mobilnog telefona - kažu u "Vipu".

- Posmatrano na dnevnom nivou, korisnici su pričali u proseku oko 2 minuta i 44 sekunde. Tokom 2011. godine dolazi do pada broja poslatih poruka u odnosu na prethodnu godinu. Svaki korisnik u proseku je poslao 945 SMS poruka za godinu dana, odnosno 2,6 poruka dnevno.

Prema osnovnoj potrošačkoj korpi telekomunikacionih usluga, za fiksni, mobilni pripejd i pretplatu za televiziju mesečno platimo 1.738 dinara. Oni koji, pak, mesečno plaćaju i internet i kablovsku, zajedno sa "stabilnim" telefonom, preplatom za TV i postpejd mobilnim, za 30 dana daju 5.086 dinara. Na internet i kablovsku "ode" oko 1.800 dinara, dok mobilni i fiksni oni sa malo "težim" novčanikom plaćaju zajedno oko 2.000 dinara.

- Prosečno domaćinstvo na telekomunikacije daje četiri odsto od ukupnog kućne potrošnje - kažu iz Republičkog zavoda za statistiku.

- Poslednji podaci iz 2012. godine govore da porodica plati mesečno 2.052 dinara za različite telekomunikacione usluge.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik