Košarac: Đubrivo iz Turske stiglo zahvaljujući institucijama Srpske

Bez autora
May 05 2022

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac rekao je da su, zahvaljujući rezultatu rada svih nadležnih institucija Republike Srpske, u Gradišku stigle prve ugovorene količine mineralnog đubriva iz Turske.

"Ovo je rezultat kontakta srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika sa turskim predsjednikom Tajpom Erdoganom na nedavnom samitu u Antaliji", rekao je Košarac danas novinarima u Novoj Topoli.

Košarac je rekao da je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske adekvatno reagovalo po ovom pitanju.

"Resorno ministarstvo je na zahtjev Vlade Republike Srpske izvršilo sve pripremne aktivnosti da bi se spoljnotrgovinski promet mogao odvijati u skladu sa Sporazumom o slobodnoj trgovini sa Turskom", istakao je Košarac.

Prema njegovim riječima, ovo je realizovano zahvaljujući uspješnim aktivnostima Ministarstva poljoprivrede Republike Srpske, Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara i kompanije "Golić trejd" iz Gradiške u koordinaciji sa Ambasadom Turske u BiH.

On je rekao da je vidljivo da je Republika Srpska spremna da u ovakvim teškim vremenima adekvatno reaguje, ističući da je iz Turske ukupno odobreno 30.000 tona mineralnog đubriva, od čega po 14.000 tona pripada Srpskoj i FBiH, te 2.000 tona Brčko distriktu.

"Uvjeren sam da će sa aspekta potreba za agrotehničkim mjerama na vrijeme moći da se distribuiše i proda ova količina mineralnog đubriva kako bi ga poljoprivrednici na vrijeme mogli koristiti", napomenuo je Košarac.

On je izrazio očekivanje da će i FBiH postupiti identično jer, prema informacijiama kojim raspolaže, taj entitet još ništa nije uradio po ovom pitanju.

"Od Ambasade Turske u BiH nemamo informaciju da je bilo koja firma iz FBiH sklopila poslovni dogovor sa kompanijama iz Turske da bi mogao da funkcioniše spoljnotrgovinski promet", pojasnio je Košarac.

Predstavnik kompanije "Golić trejd" Aleksandar Golić rekao je novinarima da su iz Turske stigle prve količine od 3.000 tona mineralnog đubriva KAN za prihranu biljaka koje će biti dostupne poljoprivrednim proizvođačima po povoljnijim cijenama.

"Cijene ovog đubriva će biti znatne niže od aktuelnih tržišnih cijena za 15 do 20 odsto", rekao je Golić.

Isporuci ugovorenih količina mineralnog đubriva iz Turske u Fabrici stočne hrane "Golomiks" u Novoj Topoli, koja posluje u sastavu kompanije "Golić trejd", osim Košarca, prisustvovali su i pomoćnik ministra poljoprivrede Republike Srpske Zoran Maletić, te predstavnici ove kompanije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik