Kosovo preti uvođenjem carine na proizvode iz Srbije i BiH

Bez autora
Jun 14 2011

Ministarka trgovine Kosova Mimoza Kusari Ljilja izjavila je danas da će Kosovo od sredine juna uvesti carinu od 10 odsto na proizvode iz Srbije i BiH ukoliko se u razgovorima između Prištine i Beograda ne postigne napredak oko priznanja pečata kosovske carine.Kosovske vlasti će, ukoliko ta mera ne dovede do ispunjenja zahteva Prištine, uvesti i blokadu uvoza roba iz te dve zemlje, kao recipročnu meru zbog zabrane izvoza i tranzita kosovske robe, koju već tri godine primenjuju Srbija i Bosna i Hercegovina.

Kosovo preti uvođenjem carine na proizvode iz Srbije i BiHMinistarka trgovine Kosova Mimoza Kusari Ljilja izjavila je danas da će Kosovo od sredine juna uvesti carinu od 10 odsto na proizvode iz Srbije i BiH ukoliko se u razgovorima između Prištine i Beograda ne postigne napredak oko priznanja pečata kosovske carine.

Ona je kazala da će kosovske vlasti, ukoliko ta mera ne dovede do ispunjenja zahteva Prištine, uvesti i blokadu uvoza roba iz te dve zemlje, kao recipročnu meru zbog zabrane izvoza i tranzita kosovske robe, koju već tri godine primenjuju Srbija i Bosna i Hercegovina.

"Nepokoljebljivi smo u našoj odluci. Nema kompromisa u odnosu na normalizaciju trgovinskih odnosa sa te dve države", kazala je Kusari Ljilja, koja je i zamenik predsednika kosovske vlade.

Prema zvaničnim podacima Carine Kosova, uvoz robe iz Srbije na Kosovo iznosi oko 280 miliona evra.

Kosovski ekonomski stručnjaci smatraju da je na severu Kosova manja kontrola protoka robe i da to uzrokuje da se "na crno" uveze roba vredna oko 200 miliona evra.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik