Krkobabić: Dogovorene uštede - prioritet javne nabavke

Bez autora
Aug 16 2012

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar rada i socijalne politike Jovan Krkobabić izjavio je da je danas zvanično preuzeo ministarstvo na čijem je čelu i da je već dao nalog da se uradi racionalizacija troškova u tom resoru. Danas sam imao sastanak sa rukovodećim ljudima ministarstva i u ovom ministarstvu je dogovorena racionalizacija po svim osnovama.Poseban akcenat smo dali na javne nabavke, odnosno da tu ne sme ni jedan jedini dinar vrednosti nabavke da se sprovede bez strogo primenjene procedure koja je regulisana zakonom. On je napomenuo da neće biti moguće da bilo koja javna nabavka bude 'raslojena' na više malih, odnosno da se primeni hitna javna nabavka po skraćenom postupku...

Krkobabić: Dogovorene uštede - prioritet javne nabavkePotpredsednik Vlade Srbije i ministar rada i socijalne politike Jovan Krkobabić izjavio je da je danas zvanično preuzeo ministarstvo na čijem je čelu i da je već dao nalog da se uradi racionalizacija troškova u tom resoru.

"Danas sam imao sastanak sa rukovodećim ljudima ministarstva i u ovom ministarstvu je dogovorena racionalizacija po svim osnovama. Poseban akcenat smo dali na javne nabavke, odnosno da tu ne sme ni jedan jedini dinar vrednosti nabavke da se sprovede bez strogo primenjene procedure koja je regulisana zakonom", rekao je Krkobabić u izjavi Tanjugu.

On je napomenuo da neće biti moguće da bilo koja javna nabavka bude 'raslojena' na više malih, odnosno da se primeni hitna javna nabavka po skraćenom postupku. 

"Čak i kada je reč o nabavci kancelarijskog materijala i on je ušao u sistem velikih javnih nabavki, tako da ni tu nećemo praviti nikakav izuzetak", dodao je Krkobabić.

Bez dodatnih opterećenja

Krkobabić je rekao da je na sastanku sa ministrom finansija i privrede Mlađanom Dinkićem razgovarao o mogućim uštedama, kao i o budžetu. 

Napravljena su neznatna poboljšanja kod nekih budžetskih pozicija, koje su prethodno prilikom donošenja budžeta, bile manje nego što je nužno i tu su napravljene sitne korekcije, koje će "kroz rebalans biti potvrđene", dodao je on. 

"Dogovoreno je i kako će u narednom periodu da se finansira Nacionalna služba za zapošljavanje", kazao je Krkobabić. 

On je rekao da je usaglašen finansijski plan za Fond za penzijsko-invalidsko osiguranje i da tu neće biti nikakvih odstupanja. 

"Pokriće nekih troškova koji su se pojavili kao vanredni izdaci povodom tužbi vojnih penzionera za ranije neisplaćene penzije, a reč je o novcu u ukupnom iznosu od oko četiri milijarde dinara, našli smo unutar sistema, odnosno u Fondu PIO", naglasio je Krkobabić, uz napomenu da što se te obaveze tiče "država neće biti dodatno opterećena". 

Kadrovi "pod lupom"

"Što se tiče kadrova u ministarstvu, svi koji su zaposleni po ugovoru o delu, ili na privremenim ili povremenim poslovima, to će sve biti "pod lupom". Ugovori o delu se svi prekidaju, a poslove preuzimaju stalno zaposleni, dok će angažovani na privremenim ili povremenim poslovima takođe prestati da rade kada im istekne ugovor, osim u slučajevima gde je potrebno da ostanu", precizirao je Krkobabić.

"Ni jedan čovek više od onoga koliko je potrebno u ovoj službi neće biti primljen ni zadržan, a istovremeno nećemo ni otpustiti da bi smo tako doveli sprovođenje programa i zadataka u pitanje", dodao je potpredsednik vlade. 

Krkobabić je rekao da, kada je reč o korišćenju službenih automobila u tom ministarstvu, toga ni do sada nije bilo u velikoj meri. 

Ni vozni park nije na nekom zavidnom nivou, ukazao je on, dodajući da su inspekcijske službe ministarstva rada čak boravile manje na terenu nego što je to bilo potrebno, tako da će ta služba biti ojačana jer je potrebno da efikasnije radi. 

Naglašavajući da je danas formalno preuzeo Ministarstvo za rad i socijalnu politiku i upoznao se sa ljudima koji tamo rade, Krkobabić je dodao da će se buduća kadrovska pitanja u tom ministarstvu rešavati na narednim sednicama vlade. 

On je rekao da je svakom od rukovodilaca sektora dao zadatak da u roku od osam dana naprave kratke izveštaje o radu da bi se dobila potpuna slika kakvo je stanje u ministarstvu, a na osnovu toga bi kasnije trebalo da se prilagodi i organizacija rada.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik