"Kuća budućnosti" koja štedi energiju

Bez autora
May 07 2014

Na Kovačima, u ulici Nadmlini, načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić zajedno s direktorom firme "Promo"d.o.o. Kemalom Čolakom danas je položio kamen temeljac za izgradnju prve pasivne kuće u u Kantonu Sarajevo.To je objekt, takozvana "kuća budućnosti" koji će svojom vrhunskom toplotnom izolacijom i korištenjem energije iz obnovljivih izvora znatno smanjiti potrošnju energije. Projekt realiziraju Općina Stari Grad, koja je ustupila lokaciju te izdala potrebne dozvole i firma Promo d.o.o. koja je do sada izgradila niz niskoenergetskih objekata u mnogim zemljama Evrope.

"Kuća budućnosti" koja štedi energijuNa Kovačima, u ulici Nadmlini, načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić zajedno s direktorom firme "Promo"d.o.o. Kemalom Čolakom danas je položio kamen temeljac za izgradnju prve pasivne kuće u u Kantonu Sarajevo.

To je objekt, takozvana "kuća budućnosti" koji će svojom vrhunskom toplotnom izolacijom i korištenjem energije iz obnovljivih izvora znatno smanjiti potrošnju energije. Projekt realiziraju Općina Stari Grad, koja je ustupila lokaciju te izdala potrebne dozvole i firma Promo d.o.o. koja je do sada izgradila niz niskoenergetskih objekata u mnogim zemljama Evrope.

Čolak je ovom prilikom kazao da je ovo prva pasivna kuća koju firma daruje građanima Općine Stari Grad, grada Sarajeva i KS.

- Ovo je veliki doprinos kako za građevinarstvo tako i za uvjete stanovanja i snižavanje troškova - naveo je Čolak.

Načelnik Hadžibajrić najavio je da će u toku dana početi iskopavanje temelja, a sama montaža neće trajati dugo.

- Objekat će služiti kao ogledni primjer svima onima koji budu zainteresovani za ovakvu gradnju, a jedan dio će biti iskorišten i za mjesnu zajednicu Kovači -kazao je Hadžibajrić.

Završetak gradnje predviđa se za tri mjeseca s obzirom da će na gradilište uskoro biti isporučeni gotovi zidovi sa pripremljenom fasadom, vodom, strujom. Ukupna površina kuće iznosit će oko 103 kvadrata.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik