Kvalitetno upravljanje ljudskim resursima najznačajnija poslovna aktivnost svake organizacije

Bez autora
Nov 15 2022

Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine (VTKBiH) danas je u saradnji s Komorskim investicionim forumom Zapadnog Balkana (KIFZB) organizirala seminar na kojem je istaknuto da je kvalitetno upravljanje ljudskim resursima najznačajnija poslovna aktivnost svake organizacije.

Seminaru pod nazivom “Upravljanje ljudskim resursima-inovativni evropski modeli“ prisustvovalo je više od 100 predstavnika bh. kompanija i institucija.

Predavač, direktor International creativity company (ICC) Jasmin Hasančević je naveo da važnost ljudskog kapitala raste, da ljudi posjeduju sve više znanja i informacija, pa je i upravljanje ljudskim resursima sve teže.

– Potrebno je znanje kako uspješno upravljati ljudskim kapitalom, kako pridobiti, razviti, zadržati i nagraditi prave ljude koji će postići postavljene ciljeve i slijediti strategiju preduzeća – istakao je Hasančević.

Za seminar veliki interes pokazali su predstavnici poslovne zajednice, a Institut za edukaciju VTKBiH godišnje organizira oko 50 edukacija na kojima učestvuje više od 2.000 polaznika.

– VTK BiH će nastaviti, u partnerstvu s vladinim i nevladinim organizacijama iz BiH i inostranstva, da organizira kontinuiranu edukaciju predstavnika bh. kompanija, a sve s ciljem povećanja njihovih kompetencija za rad na domaćem i inostranom tržištu, odnosno radi unapređenja izvoznih performansi preduzeća i podizanja njihove tržišno-konkurentske sposobnosti – naglasila je direktorica Instituta za edukaciju VTKBiH Elma Kovačević- Bajtal.

U sklopu edukativnih aktivnosti, VTK BiH uvela je i Learning Management System, online platformu za učenje, na kojoj, u svakom trenutku i besplatno, članice Komore mogu pohađati četiri kursa. Riječ je o interaktivnim i multimedijalnaim kursevima koji su dizajnirani i izrađeni u okviru „Digitalne akademije“.

Organizaciju današnjeg seminara finansirala je Evropska komisija kroz projekt podrške “EU podrška KIFZB’’, s ciljem jačanja konkurentnosti privreda Zapadnog Balkana i ispunjenja preduvjeta za pristupanje Evropskoj uniji. Na seminaru je, između ostalog, govoreno o strateškom planiranju ljudskih potencijala, regrutaciji i socijalizaciji novih uposlenika, profesionalnoj komunikaciji i odnosima s uposlenima.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik