Međunarodna konferencija o konkurentnosti i održivom razvoju privrede

Bez autora
Mar 12 2013

Pokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin otvorio je međunarodnu stručnu konferenciju o konkurentnosti i održivom razvoju - KOR 2013.Konferenciju je organizovao Informativni centar za poslovnu standardizaciju i sertifikaciju - BSC u želji da ukaže na potrebu i načine postizanja konkurentnosti malih i srednjih preduzeća kao osnovnih nosilaca privrednog razvoja, te na moguće pravce ubrzanog održivog razvoja, uz brigu o raspoloživim prirodnim resursima.

Međunarodna konferencija o konkurentnosti i održivom razvoju privredePokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin otvorio je međunarodnu stručnu konferenciju o konkurentnosti i održivom razvoju - KOR 2013.

Konferenciju je organizovao Informativni centar za poslovnu standardizaciju i sertifikaciju - BSC u želji da ukaže na potrebu i načine postizanja konkurentnosti malih i srednjih preduzeća kao osnovnih nosilaca privrednog razvoja, te na moguće pravce ubrzanog održivog razvoja, uz brigu o raspoloživim prirodnim resursima.

Na konferenciji su traženi odgovori na pitanja o održivom razvoju uz energetsku efikasnost, naročito u zgradarstvu, te o potencijalima primene ekoloških materijala u gradnji. Zaštita životne sredine, kao važan aspekt održivog razvoja, bila je zastupljena kroz teme o upravljanju otpadom i reciklaži.

Pokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin istakao je da se domaća privreda može pozicionirati na svetskom i evropskom tržištu samo uvođenjem sistema kvaliteta, osvajanjem evropskih normativa i primenom standardizacije i sertifikacije. U programu Vlade Vojvodine za podsticanje razvoja privrede, preduzetništva i zanatstva definisano je 11 strateških ciljeva, od kojih se bar tri odnose na unapređenje konkurentnosti, osnosno standardizaciju i sertifikaciju i održivi razvoja, podsetio je Miroslav Vasin.

Jedan od tih ciljeva jeste “put ka inovativnom društvu”. Želimo da od standardne privrede, kakvu sada imamo, krenemo ka inovativnoj, kako ne bismo zaostali za zemljama u EU, koje su shvatile da je inovativna privreda ključ funkcionalnog sistema. Drugi stateški pravac je sertifikacija, jer samo usvajanjem novih znanja, kvaliteta i tehnoloških procesa možemo ići napred. Treći, podjednako važan strateški cilje jeste otvaranje zelenih radnih mesta, rekao je Vasin.

On je podsetio na trend sa apsolutnim prioritetom u Evropi da se otvaraju zelena radna mesta, koja podrazumevaju održivi razvoj. Zbog toga je važno da shvatimo da sistem održivog razvoja, koji podrazumeva niz privrednih aktivnosti povezanih sa životnom sredinom i sa ekološkim sadržajima, mora biti pravac razvoja naše privrede, upozorio je Vasin.

Direktorka Informativnog centra za poslovnu standardizaciju i sertifikaciju - BSC, Marija Vujaković govorila je o tome koliko je važno da se domaća preduzeća uključe u proces standardizacije i sertifikacije, ukoliko žele da budu konkurentna na zahtevnom evropskom i svetskom tržištu. Rekla je da su trenutno, u Srbiji i Vojvodini, mala i srednja preduzeća vitalni privredni sektor koji zapošljava ljude. Zbog toga je neophodno da se stvori zdrav ambijent, koji će ovim preduzećima omogućiti da što uspešnije posluju, poručila je Marija Vujaković.

U radu skupa posvećenom konkurentnosti i održivom razvoju privrede učestvovali su gosti iz Rumunije, Slovenije i Rusije, predstavnici privrednih komora, pokrajinskih sekretarijata i naučnih institucija.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik