Na Beogradskom sajmu otvoren Međunarodni sajam građevinarstva

Bez autora
Apr 22 2024

Kranovi su simbol izgradnje zemlje, a po Beogradu i širom Srbije ima ih na svakom koraku. Dok imamo kranove znači da napredujemo kao zemlja – rekao je otvarajući 48. Međunarodni sajam građevinarstva Goran Vesić, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Srbije.

Svaki dinar koji se uloži u izgradnju multiplikuje se trostruko u BDP-u zemlje, što znači da je građevinarstvo nezaobilazan faktor u razvoju zemlje i njenom BDP-u.

Građevinarstvo, a pogotovo njegov inovativni deo, pokretačka su snaga privrede. Prošle godine smo doneli izmene i dopune u Zakonu o planiranju i izgradnji, a mere predviđene tim zakonom već uveliko daju rezultate. Transparentne procedure i ubrzavanje izdavanja dozvola uslovi su za predvidljivo poslovanje, što je jedan od najvažnijih preduslova za strane investicije.

Po donošenju ovih mera, u trećem kvartalu 2023, vrednost izvedenih radova porasla je za 15,8 odsto u odnosu na isti kvartal prethodne godine. Ukupan broj izdatih dozvola u četvrtom kvartalu 2023. bio je za 15,6 posto veći nego u istom kvartalu prethodne godine.

Veoma je važno i što smo ukinuli konverziju uz naplatu. U ovom trenutku imamo najavljenih investicija i podnetih zahteva za građevinske dozvole na tim lokacijama za 88 miliona evra. Još je važnije da se 66 odsto svih tih zahteva odnosi na povećanje proizvodnih kapaciteta, što je suprotno najavama skeptika da će ta „privilegija“ biti iskorišćena za gradnju stanova.

Godine 2013. je učešće građevinarstva u BDP-u iznosilo oko 3 odsto, godine 2022. je to već bilo 5,5 odsto i taj trend se nastavlja. Godine 2013. godine vrednost svih građevinskih radova iznosila je 1,6 milijardi evra, a 2023. je iznosila 5,2 milijarde evra – dakle uz porast od 3,25 puta.

Prošle godine smo imali kapitalni budžet za investicije u infrastrukturu 3,8 milijardi evra, a već za ovu godinu je taj budžet povećan na 4 milijarde evra.

Poseban doprinos u ovom kontekstu daje EXPO 27, jer će se od ukupnog investicionog budžeta od oko 18 milijardi evra, na EXPO 27 odnositi oko 2,5 milijardi. Ne treba zaboraviti ni najveći investicioni projekat – beogradski metro – čija realizacija predstoji u bliskoj budućnosti.

Sve to je razlog da se doprinosu koji građevinarstvo daje razvoju zemlje, njene privrede i BDP-a, trajno ukazuje naročita počast – rekao je ministar Vesić označavajući početak rada ove manifestacije.

Maja Petković, komercijalna direktorka generalnog sponzora manifestacije, kompanije IGM Mladost iz Leskovca, rekla je da kompanija posluje na četiri lokacije – Stalać, Vlasotince, Mala Plana (fabrike za proizvodnju blokova) i Leskovac (fabrike za proizvodnju crepa). Najnovije tehnologije, vrhunska oprema i visokostručni kadrovi uslov su za najkvalitetnije proizvode iz ovog, najvećeg domaćeg proizvodnog kapaciteta, а izvozni potencijal prelazi 50 posto proizvodnje. To sve zajedno čini kompaniju jednim od motora građevinske industrije u Srbiji, а Sajam građevinarstva je prilika da se to i dokaže.

Svečanom otvaranju prisustvovali su i predstavnici Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske.

Pod sloganom „Od vizije do ostvarenja“, 48. Međunarodni sajam građevinarstva, održava se na Beogradskom sajmu od 22. do 25. aprila 2024. godine. Misija mu je da bude ključna platforma za susret stručnjaka, kompanija i entuzijasta građevinske industrije, da predstavi najnovije trendove, tehnologije i projekte u ovoj oblasti, da omogući prilike za poslovno umrežavanje i sklapanje poslovnih dogovora, razmenu znanja i iskustava koja će oblikovati budućnost građevinske industrije.

Na sajmu se predstavlja preko 500 izlagača, a među njima i oni iz Australije, Austrije, BiH, Bugarske, Hrvatske, Češke Republike, Francuske, Nemačke, Grčke, Mađarske, Italije, Crne Gore, Kine, Poljske, Azerbejdžana, Indije, Severne Makedonije, Rumunije, Slovenije, Španije, Holandije i Turske.

Izlagački program pokriva sve ključne segmente građevinske industrije – najnovije tehnologije u građevinarstvu (tehnološke inovacije u oblasti građevinske mehanizacije, alata i opreme), inovativne materijale (beton, čelik, drvo, plastiku i kompozitne materijale, sa fokusom na ekološki prihvatljivim materijalima i održivim građevinskim praksama), energetsku efikasnost i održivost (proizvodi i tehnologije koji doprinose energetskoj efikasnosti, smanjenju emisija CO2 i očuvanju resursa, što uključuje solarnu energiju, geotermalne sisteme, izolaciju, kao i pametne sisteme upravljanja energijom).

Manifestacija okuplja sve koji su uključeni u planiranje, projektovanje i izgradnju – arhitekte, projektante, investitore, predstavnike industrijskog i komercijalnog sektora, građevinske zanatlije, proizvođače građevinskog materijala i sl.

Sajam predstavlja i nacionalne izložbe Austrije, Češke Republika, Indije, Kine, Poljske, Turske, a organizovan nastup imaju kompanije iz Crne Gore i Republike Srpske (BiH) preko njihovih privrednih komora.

Manifestacija je obogaćena i specijalizovanim izložbama Stone-Expo i Windshow Balkans, što dodatno pokriva interese i konkretna rešenja za najzahtevnije ideje i arhitektonske projekte.

Kvalitet komunikacije podignut je primenom B2B programa, koji pruža podršku biznisu i ugovaranju novih poslova i saradnji.

Beogradski sajam tradicionalno na Sajmu građevinarstva dodeljuje nagrade „Nova vizura“ i „Posebno priznanje“ za proizvode iz nekoliko robnih grupa, u cilju promocije novih tehničko-tehnoloških rešenja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik