Nacionalna referentna laboratorija investicija vredna 9,7 miliona evra

Bez autora
Nov 29 2022

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković obišla je danas, zajedno sa šefom Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanueleom Žiofreom, Direkciju za nacionalne referentne laboratorije (DNRL) u Batajnici, u koju je u prethodnom periodu uloženo ukupno 9,7 miliona evra iz fondova EU.

Tanasković je na sastanku sa predstavnicima Delegacije EU, kojem je prisustvovala i ministarka za evropske integracije Tanja Miščević, istakla da u DNRL postoji mnogo primera dugogodišnje uspešne saradnje Delegacije EU u Srbiji i Ministarstva poljoprivrede, i da su, uz pomoć Unije, otvorene nove perspektive razvoja te institucije.

Ministarka je izrazila zahvalnost na pomoći koju je EU u prethodnom periodu pružila Srbiji putem IPA i fondova dvostruke namene, kroz koje su do sada sprovedena 74 projekta vezana za bezbednost hrane u Srbiji, odnosno Poglavlje 12, implementirana u okviru pet tranši, u ukupnom iznosu od 8,5 miliona evra.

U Poglavlju 12, koje je ujedno i jedno od najobimnijih i najkomplikovanijih u čitavom pregovaračkom procesu, radimo na ispunjavanju merila i to pre svega na usklađivanju sa EU zakonodavstvom, dok smo istovremeno završili proces klasifikacije prehrambenih objekata i objekata koji rukuju sporednim proizvodima životinjskog porekla, navela je ona.

Tanasković je, govoreći o nacionalnoj strategiji sa pratećim Akcionim planom, predočila da je urađen drugi nacrt teksta za koji se EK izjasnila da je zadovoljavajući.

Ona je izrazila nadu da će Srbija i EU dobru trgovinsku saradnju razvijati i u narednom periodu, uz povećanje izvoza proizvoda sa dodatnom vrednošću, u čemu će pomoći i laboratorija koja garantuje bezbednost hrane.

Prema njenim rečima, EU predstavlja najznačajnijeg spoljnotrgovinskog partnera Srbije na čijem tržištu je u prethodnoj godini završilo 55 odsto vrednosti izvoza poljoprivredno-prehrambenih proizvoda naše zemlje.

Žiofre je naglasio da je ovaj suficit na srpskoj strani dostigao istorijski maksimum 2021. godine od 688 miliona evra, pri čemu je ukazao na to da je pozitivan trend u izvozu  nastavljen i u ovoj godini.

On je istakao da Srbija ima značajne koristi od trgovine hranom i poljoprivrednim proizvodima sa EU, dodavši da je poljoprivreda glavni sektor pomoći Unije Srbiji.

Šef Delegacije EU je naglasio da je Unija već stavila Srbiji na raspolaganje 175 miliona evra kroz IPARD II program, dodavši da je DNRL, institucija koja je izgrađena i opremljena zajedničkim naporima EU i Srbije, već odigrala značajnu ulogu tokom pandemije koronavirusa, kada je pomogla u postupcima testiranja, a biće tu i u slučaju bilo kakve buduće epidemije izazvane hranom ili slične krize.

Ovo je odličan primer za to koliko je pomoć EU važna u svakodnevnom životu ljudi u Srbiji. U velikoj meri naše zdravlje zavisi od hrane koju proizvodimo i konzumiramo. Laboratorije poput ove su garancija bezbednosti, zaključio je Žiofre.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik