Najavljene niže cijene goriva u Srpskoj

Bez autora
Jan 05 2023

Cijene naftnih derivata u Republici Srpskoj već nekoliko dana su stabilizovane, a u narednom periodu bi trebalo doći i do njihovog blagog snižavanja, najavljuju distributeri.

Milovan Bajić, direktor "Krajinapetrola", rekao je za "Nezavisne" da se ulazne cijene goriva mijenjaju iz dana u dan, ali da nema najava da će u narednom periodu biti veće cijene naftnih derivata u Republici Srpskoj.

"Mislim da u narednom periodu neće biti povećanja cijena naftnih derivata, a možda se mogu očekivati niže cijene dizela i benzina na benzinskim pumpama u Srpskoj. Sada se prave cijene goriva za ovu godinu, ali moje mišljenje je da će cijene ići nešto niže, ali još se ne zna koliko", kazao je Bajić.

Inače, trenutne cijene dizela na benzinskim pumpama u Republici Srpskoj se kreću od 2,7 do 2,9 KM, a benzina od 2,4 do 2,6 KM.

Sa jedne pumpe u Banjaluci su nam rekli da je prethodnih dana cijena naftnih derivata bila stabilizovana, te da nije bilo korekcija.

"Cijena litra dizela je nekoliko dana već 2,81 KM, dok benzin košta 2,45 KM. Imamo neke najave da bi se cijene narednih dana mogle sniziti, ali još ništa nismo dobili zvanično", kazao je radnik ove pumpe.

Radnica benzinske pumpe u Prijedoru kazala je da nije bilo korekcija cijena prethodnih dana, te da dizel i benzin, koje vozači najviše sipaju, koštaju isto kao i prije Nove godine.

"Trenutno je za litar dizela potrebno izdvojiti 2,83 KM, dok benzin košta 2,38 KM", dodala je ova radnica.

Slična situacija je i u Bijeljini, a radnik jedne pumpe u drugom najvećem gradu u Republici Srpskoj kaže da su cijene naftnih derivata iste kao na kraju prethodne godine.

"Dizel je i dalje 2,65 KM, dok je za litar benzina potrebno izdvojiti oko 2,4 KM", naveo je ovaj radnik.

Cijene nafte na svjetskom tržištu su u utorak pale na međunarodnim tržištima ispod 85 dolara, i to zbog toga jer su trgovce zabrinuli nagovještaji slabe kineske potražnje i sumorne prognoze za svjetsku privredu u ovoj godini.

Na londonskom tržištu je cijena barela u utorak bila 84,78 dolara, što je za 1,13 dolara manje nego zadnjeg radnog dana prošle godine.

Na američkom tržištu barelom se u utorak trgovalo po cijeni od 79,25 dolara, odnosno manje za oko dolar u odnosu na zadnji radni dan prošle godine.

Ipak, međunarodna referentna cijena nafte tipa brent iznosila je krajem prošle godine 84,09 dolara po barelu, te je tada bila porasla za 0,75 odsto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik