Naredne godine počinje licenciranje u oblasti socijalne zaštite

Bez autora
Nov 29 2012

Ustanove socijalne zaštite i stručnjaci zaposleni u njima od naredne godine će biti licencirani za rad i dobijaće dozvole koje će važiti šest godina. Svi stručnjaci, socijalni radnici, andragozi, psiholozi, koji duže od godinu dana rade u socijalnoj zaštiti dobiće “nulte licence”, a provere i potvrda licenciranja očekuje ih kroz šest godina.Stručnjaci koji rade kraće od godinu dana moraće da polažu ispit za sticanje licence pred Komorom socijalne zaštite. Licenciranje ustanova sprovodiće Sektor za inspekcijske poslove Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike, a stručnjake će licencirati Komora socijalne zaštite, koja počinje da radi od decembra.

Naredne godine počinje licenciranje u oblasti socijalne zaštitePotpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar rada, zapošljavanja i socijalne politike Jovan Krkobabić najavio je danas da će ustanove socijalne zaštite i stručnjaci zaposleni u njima od naredne godine biti licencirani za rad i dobijaće dozvole koje će važiti šest godina.

Svi stručnjaci, socijalni radnici, andragozi, psiholozi, koji duže od godinu dana rade u socijalnoj zaštiti dobiće “nulte licence”, a provere i potvrda licenciranja očekuje ih kroz šest godina. Stručnjaci koji rade kraće od godinu dana moraće da polažu ispit za sticanje licence pred Komorom socijalne zaštite.

Prema rečima Krkobabića, licenciranje ustanova sprovodiće Sektor za inspekcijske poslove Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike, a stručnjake će licencirati Komora socijalne zaštite, koja počinje da radi od decembra.

Ove dve instance, osim što izdaju licence, kako je dodao, imaju ingerencije i za njihovo oduzimanje.

Krkobabić je rekao da bi izdavanje licenci trebalo da počne od januara i da bude završeno do kraja 2013. godine, uz napomenu da će biti licencirano približno 2.200 stručnjaka i na desetine državnih, lokalnih i privatnih ustanova socijalne zaštite, kao i nevladine organizacije koje se bave pružanjem takve vrste usluga.

Postoje ustanove koje pružaju visok nivo usluga, poput domova za stara lica na Bežanijskoj kosi i u Novom Sadu, ali postoje i one koje su zaista neprimerene današnjem vremenu i životu, ocenio je on.

Državni sekretar Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike Brankica Janković podsetila je na to da u Srbiji ima približno 500.000 korisnika usluga socijalne zaštite, pruža se više od 400 različitih vrsta usluga, postoji 45 državnih gerontoloških centara i 90 privatnih ustanova.

Nadamo se da ćemo ovim procesom licenciranja otvoriti vrata za još veći broj privatnih ustanova, istakla je Janković.

Ona je rekla da ustanove koje ne budu ispunile sve uslove propisane pravilnikom mogu dobiti privremenu licencu, koja traje šest godina i izdaje se samo jednom.

Nulta licenca koja se izdaje dugogodišnjim stručnjacima obnavlja se nakon šest godina, a za to vreme potrebno je steći 120 bodova koji se sakupljaju usavršavanjem, učešćem na seminarima ili kongresima, specijalizacijama ili objavljivanjem radova, objasnila je Janković.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik