Njive na trasi puta oduzimaju za 5 dana: Vlasnik zemljišta na kojem će se graditi auto-put ima pravo na žalbu

Bez autora
Jan 28 2020

Vlasnik njive na kojoj je planirana izgradnja auto-puta, pruge ili nekog drugog infrastrukturnog objekta moraće pisanim putem da se izjasni o predlogu za eksproprijaciju najkasnije u roku od pet dana!

Ako ne bude zadovoljan ponudom, može se žaliti Ministarstvu finansija u roku od osam dana, ali žalba ne sprečava izdavanje rešenja o građevinskoj dozvoli i prijavu radova na njegovom zemljištu.

Ovo su samo neke od novina koje donosi Predlog zakona o posebnim postupcima radi realizacije projekata izgradnje i rekonstrukcije linijskih infrastrukturnih objekata od posebnog značaja za Republiku Srbiju, koji je u Skupštini Srbije branila ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović.

U situacijama kada se ne može utvrditi adresa prebivališta vlasnika nekretnine ili ukoliko nije završena ostavinska rasprava posle njegove smrti, država će postaviti privremenog zastupnika, koji će učestvovati u postupku "prodaje" zemljišta, dok se ne utvrde naslednici.

Po prijemu izjašnjenja vlasnika ili privremenog zastupnika, nadležni organ će imati rok od najviše pet dana da donese rešenje o eksproprijaciji nepokretnosti. Ovim aktom se postupak "otuđenja" zemljišta, koji je nekada trajao mesecima, pa i godinama završava u roku od desetak dana.

U obrazloženju zakona je navedeno da rešavanje imovinsko-pravnih odnosa pre izdavanja potrebnih dozvole oduzima mnogo vremena, jer se putevi i pruge obično projektuju i grade na više hiljada katastarskih parcela što znači da treba regulisati odnose sa isto toliko vlasnika, pa zbog toga radovi često kasne sa realizacijom.

Mihajlovićeva je rekla da Ministarstvo ima mnogo iskustva u realizaciji velikih projekata i da je u prethodnom periodu bilo mnogo problema u rešavanju imovinsko-pravnih odnosa.

- Zbog toga su često morale da se menjaju i građevinske dozvole, za šta je potrebno dosta vremena i to je razlog zašto smo predložili poseban zakon koji će to urediti, kako bismo ubrzali realizaciju projekata - rekla je Mihajlovićeva. - Za 2020. godinu planirali smo početak novog investicionog ciklusa, za projekte vredne oko pet milijardi evra.

Ministarka je predstavila ukupno 13 zakona i istakla da će se Predlogom zakona o izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji, domaći propisi dodatno uskladiti sa regulativom Evropske unije, kada je u pitanju izdavanje građevinskih dozvola. On donosi i jednostavniji postupak izdavanja licenci za inženjere.

Autobusi brže do Koridora

Ministarka Mihajlović je rekla da je u 2019. pušteno u saobraćaj oko 130 kilometara novih auto-puteva. Ona je istakla da izmene Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju, koje su takođe bile na dnevnom redu, treba, između ostalog, da omoguće efikasnije usaglašavanje redova vožnje u javnom međumesnom saobraćaju, koje će pratiti dinamiku izgradnje novih auto-puteva. Do sada nije bila takva praksa nego se čekalo i po godinu dana da bi autobusi mogli da počnu da koriste nove deonice na koridorima.

Bezbednjacima 8 umesto 6 spratova

Na dnevnom redu je bio i predlog izmene Zakona o posebnim uslovima za realizaciju projekta izgradnje stanova za pripadnike snaga bezbednosti. Mihajlovićeva je istakla da je jedina izmena povećanje maksimalne spratnosti zgrada sa šest na osam spratova.

- Prvi stanovi za pripadnike snaga bezbednosti biće završeni krajem februara ili početkom marta u Vranju - rekla je ministarka građevinarstva. - Do kraja aprila će biti raspisani tenderi za izgradnju ukupno oko 8.000 stanova.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik