Novac iz IPA fondova kontrolisaće Vlada

Bez autora
Jan 02 2013

Akreditacija za samostalno upravljanje novcem iz predpristupnih fondova EU prioritet je Kancelarije za evropske integracije. Time će nadležnost za raspisivanje tendera, zaključivanje ugovora, plaćanje i kontrolu trošenja preći sa delegacije EU na Vladu Srbije, ističe zamenik direktora Kancelarije Ognjen Mirić. U prvom planu Kancelarije za evrointegracije jeste akreditacija za samostalno upravljanje novcem iz predpristupnijh fondova EU koju Srbija očekuje u narednim mesecima.To znači da se nadležnost u raspisivanju tendera, zaključivanju ugovora, plaćanju i kontroli trošenja sredstava prebacuje sa delegacije EU na Vladu Srbije...

Novac iz IPA fondova kontrolisaće VladaAkreditacija za samostalno upravljanje novcem iz predpristupnih fondova EU prioritet je Kancelarije za evropske integracije. Time će nadležnost za raspisivanje tendera, zaključivanje ugovora, plaćanje i kontrolu trošenja preći sa delegacije EU na Vladu Srbije, ističe zamenik direktora Kancelarije Ognjen Mirić.

U prvom planu Kancelarije za evrointegracije jeste akreditacija za samostalno upravljanje novcem iz predpristupnijh fondova EU koju Srbija očekuje u narednim mesecima, ističe zamenik direktora Kancelarije Ognjen Mirić.

Kako kaže, to znači da se nadležnost u raspisivanju tendera, zaključivanju ugovora, plaćanju i kontroli trošenja sredstava prebacuje sa delegacije EU na Vladu Srbije.

"To je velika odgovornost u trošenju tog novca. Svaka nepravilnost biće regiostrovana, i sredstva će morati da se vrate, i upravo se sam sistem akredituje od strane revizora Evropske komisjije koji će proveriti funkcionalnost sistema", objašnjava Mirić.

Prema njegovim rečima, sticanjem statusa kandidata otvara se mogućnost za korišćenje i nekih drugih sredstava. U konkretnom slučaju o poljoprivredi i razvoju sela, kako kaže, očekuje se da u okviru IPE 2013. godine dobijemo 10 miliona evra za tu vrstu projekata.

"Međutim, uslov je ova akreditacija, tako da ti projekti ne mogu da počnu da se realizuju dok ne dobijemo akreditovani sistem, i naš je plan da prvi poziv za te projekte raspišemo 2014. godine", kaže Mirić.

Zamenik direktora kancelarije za EU kaže da prosečan srpski seljak ne zna kako da dođe do novca iz evropske kase, ali da može da naslućuje na osnovu nekih aktivnosti koje su sprovedene u Hrvatskoj. Zato je istakao da je tokom sledeće godine promocija tog programa i priprema svih onih koji mogu da konkurišu veoma bitna.

"Rekao bih da će prvi poziv biti samo vežba zato što se radi o graničnoj sumi od 10 miliona evra, a nova sredstva dolaze tek 2014. godine", rekao je Mirić.

Govoreći o projektima koji koji treba da poprave sliku u nerazvijenim područjima Srbije Mirić je istakao da se program pod imenom "EU progres" realizuje u 25 opština južne i jugozapadne Srbije.

"Neke od aktivnosti koje smo sproveli u okviru tog programa su početak izgradnje Industrijske zone u Leskovcu, izgradnje obdaništa u Raškoj, ili centra za usluge u okviru opštine Trgovište", istakao je Mirić.

On je rekao da su neki od interesantnijih programa za koje građani ne znaju da su finansirani iz fondova EU popis stanovništva, popis poljoprivrede, vakcinisanje životinja protiv besnila što je veoma bitno za izvoz naših proizvoda u EU.

"Osim toga, visoko obrazovanje se finansira kroz program TEMPUS i mnogi drugi projekti koji možda nisu vidljivi ali jednostavno se finansiraju iz sredstava EU", kaže Mirić.

Govoreći o problemima u sprovođenju programa, Mirić je naglasio da situacija ide na bolje i da u regionu prednjačimo po pitanju realizacije, ali i dalje imamo boljke u realizaciji projekata.

Kako je rekao, kada su u pitanju infrastrukturni projekti, najčešći problemi su nespremna projektno tehnička dokumentacija, nerešeni imovinsko pravni odnosi, postojanje planske dokumentacije gde bi investicija mogla da bude realizovana, a u nekim slučajevima to je i nesaradnja između opština.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik