Nove prijave državnog revizora

Bez autora
Feb 19 2012

Državna revizorska institucija (DRI) podnela je nadležnim sudovima još 124 prijave zbog kršenja zakona, na osnovu revizija izveštaja za 2010. godinu. Državni revizor je podneo 101 zahtev za pokretanje prekršajnih postupaka protiv 143 osobe i 23 prijave za privredni prestup protiv 38 osoba.DRI je te prijave podneo 10. i 13. februara zbog kršenja zakona protiv odgovornih u ministarstvima, lokalnim samoupravama, javnim preduzećima, Nacionalnoj službi za zapošljavanje i Fondu za razvoj.

Nove prijave državnog revizoraNa osnovu revizije izveštaja za 2010. godinu, državni revizor podneo još 124 prijave zbog kršenja zakona protiv odgovornih u ministarstvima, lokalnim samoupravama, javnim preduzećima, Nacionalnoj službi za zapošljavanje i Fondu za razvoj.

Državna revizorska institucija (DRI) podnela je nadležnim sudovima još 124 prijave zbog kršenja zakona, na osnovu revizija izveštaja za 2010. godinu.

Državni revizor je podneo 101 zahtev za pokretanje prekršajnih postupaka protiv 143 osobe i 23 prijave za privredni prestup protiv 38 osoba, objavio je DRI.

DRI je te prijave podneo 10. i 13. februara zbog kršenja zakona protiv odgovornih u ministarstvima, lokalnim samoupravama, javnim preduzećima, Nacionalnoj službi za zapošljavanje i Fondu za razvoj, ali se u saopštenju ne navode imena odgovornih protiv kojih su te prijave podnete.

U obrazloženju je navedeno da je reč o "ministrima, državnim sekretarima, pomoćnicima, ministara, sekretarima ministarstava, direktorma i pomoćnicima direktora uprava i načelnika službi".

DRI je u Nacionalnoj službi za zapošljavanje podneo zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv pređašnjeg i sadašnjeg direktora i zamenika direktora, dok je u Fondu za razvoj podneta prijava za privredni prestup i zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv pređašnjeg i sadašnjeg direktora.

Na spisku među odgovornim osobama u lokalnim samoupravama, protiv kojih su podneti zahtevi za prekršajne postupke, nalaze se gradonačelnici, predsednici opština, načelnici uprava, sekretari sekretarijata i direktori predškolskih ustanova, dok su u javnim preduzećima prijave podnete protiv direktora, zamenika direktora, rukovodioca finansijskih službi i komisija.

U saopštenju DRI se podseća da je posle revizija finansijskih izveštaja i pravilnosti poslovanja za 2010. godinu, samo tokom 2011. godine, podnela 21 zahtev za pokretanje prekršajnih postupaka za 33 osobe, jednu prijavu za privredni prestup za dva odgovorna lica nadležnom tužilaštvu i tri krivične prijave zbog nesavesnog rada u službi.

Takođe, DRI je podsetila da je zbog nepoštovanja pojedinih odredbi iz Krivičnog zakonika, protiv odgovornih u Železnicama Srbije, Putevima Srbije i Javno-komunalnog preduzeća Medijana u Nišu podnela tri krivične prijave.

U 2011. godini je DRI je obavila kontrolu finansijskog poslovanja 47 institucija i tom prilikom je pozitivno mišljenje dobila Narodna banka Srbije i Uprava carina.

Osim preduzetih mera, u skladu sa nadležnostima iz Zakona o DRI, svima je dat rok od 30 do 90 dana, od dana prijema izveštaja, da otklone sve nepravilnosti koje se mogu otkloniti, a koje su konstatovane u Izveštajima, kao i da dostave izveštaj DRI.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik