Novi način prodaje regresiranog goriva

Bez autora
Mar 04 2013

Na sastanku u Ministarstvu poljoprivrede, članovima Upravnog odbora Udruženja naftnih kompanija Srbije predočeni su uslovi koje bi morao da zadovolji novi model prodaje regresiranog goriva za prolećne poljoprivredne radove.Sastanak je održan povodom inicijative UNKS-a da se omogući poljoprivrednicima da umesto samo na benzinskim stanicama jednog distributera, regresirano gorivo mogu da kupuju na svih 1.280 benzinskih stanica u Srbiji.

Novi način prodaje regresiranog gorivaNa sastanku u Ministarstvu poljoprivrede, članovima Upravnog odbora Udruženja naftnih kompanija Srbije predočeni su uslovi koje bi morao da zadovolji novi model prodaje regresiranog goriva za prolećne poljoprivredne radove.

Sastanak je održan povodom inicijative UNKS-a da se omogući poljoprivrednicima da umesto samo na benzinskim stanicama jednog distributera, regresirano gorivo mogu da kupuju na svih 1.280 benzinskih stanica u Srbiji.

Miloš Milovanović, pomoćnik ministra, je istakao da bi novi način prodaje regresiranog goriva trebalo, u prvom redu, da obezbedi povoljnu cenu dizel goriva za poljoprivrednike i dostupnost na što većem broju prodajnih mesta.

Način prodaje goriva isključivo preko mreže jednog distributera, kako je u dva navrata urađeno 2012. godine, stvorio je velike probleme i poljoprivrednicima i vlasnicima ostalih oko 70 posto benzinskih stanica u Srbiji. Izazvan je takođe i ozbiljan poremećaje u ukupnom snabdevanju tržišta, u prvom redu dizelom D2. Više od mesec dana, ovo gorivo su i ostali korisnici gotovo isključivo mogli da kupe na benzinskim stanicama distributera za prodaju goriva poljoprivrednicima, čime su ozbiljno povređena pravila propisana Zakonom o zaštiti konkurencije. Ova pravila su prema oceni UNKS-a narušena i samim Javnim pozivom za izbor ovlašćenog distributera.

Sastanak je završen zajedničkim stavom da će se u što skorijem periodu zajednički razmotriti mogućnost uvođenja novog načina prodaje goriva, koji će poljoprivrednicima omogućiti ostvarivanje prava na regresirano gorivo ukoliko gorivo kupe na bilo kojoj licenciranoj benzinskoj stanici u Srbiji.

Predstavnici Udruženja su obavestili Ministarstvo poljoprivrede, da se uz retke izuzetke, dizel D2 trenutno može kupiti samo na benzinskim stanicama NIS-a i izrazili nadu da će ova svojevrsna zloupotreba statusa jedinog proizvođača dizela D2, biti prevaziđena do početka prolećnih poljoprivrednih radova.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik