O minimalcu 28. marta

Bez autora
Mar 16 2011

Da li će i za koliko biti povećana minimalna cena rada znaće se najkasnije 28. marta za kad je zakazana sednica Socijalno-ekonomskog saveta, dogovoreno je juče na sastanku predstavnika sindikata i poslodavaca sa premijerom Mirkom Cvetkovićem.Predsednik Vlade i ministar finansija tog dana će socijalne partnere upoznati sa aktivnostima i planovima Vlade u narednom periodu. Jedna tema biće kako da pokušamo da rešimo probleme koje imamo, a drugi deo tiče se usaglašavanja stavova oko minimalne cene rada.

O minimalcu 28. martaDa li će i za koliko biti povećana minimalna cena rada znaće se najkasnije 28. marta za kad je zakazana sednica Socijalno-ekonomskog saveta, dogovoreno je juče na sastanku predstavnika sindikata i poslodavaca sa premijerom Mirkom Cvetkovićem.

Predsednik Samostalnog sindikata Srbije Ljubisav Orbović kaže za Danas da im je predsednik Vlade i ministar finansija rekao da će tog dana socijalne partnere „upoznati sa aktivnostima i planovima Vlade u narednom periodu“.

- Jedna tema biće kako da pokušamo da rešimo probleme koje imamo, a drugi deo tiče se usaglašavanja stavova oko minimalne cene rada - ističe Orbović.

Na sastanku u Vladi juče je osim predsednika najveće sindikalne organizacije u zemlji bio i predsednik UGS Nezavisnost Branislav Čanak, predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković, kao i ministar rada Rasim Ljajić. Orbović napominje da juče „nije bilo reči o ciframa“, odnosno o tome koliko bi povećanje minimalca radnici mogli da očekuju.

- Nismo pričali o tome, ali premijer je rekao da očekuje da ćemo se dogovoriti do tada - naglašava Orbović. U slučaju da do kompromisa ne dođe konačnu odluku, prema zakonu, donosi država.

Portparol Unije poslodavaca Dragoljub Rajić kaže za naš list da je na sastanku dogovoreno da sindikati i poslodavci pošalju svoje predloge u vezi sa predstojećom sednicom SES-a pomoćnicima ministra rada do ponedeljka, kako bi se lakše utvrdio dnevni red. Rajić ističe da su poslodavci sada zadovoljniji jer „Vlada konačno počinje da pita privrednike“, ali i ističe da oni zasad neće odstupiti od svojih zahteva koji se tiču minimalca.

Poslednje povećanje minimalne cene rada bilo je novembra prošle godine i to na 95 dinara. Naredno povećanje trebalo je da se desi početkom ove godine, ali nije jer se čekalo da Ministarstvo finansija „zatvori konstrukciju“ i vidi koliko para iz budžeta može da izdvoji za to.

Prema nekim procenama državna kasa bi mogla da podnese povećanje na maksimalno 97 dinara po radnom satu, ali se takva projekcija nikako ne slaže sa zahtevima i željama sindikata. Oni su naime još ranije tražili da minimalni radni sat ubuduće košta 105 dinara, dok su poslodavci najavili da će pristati na 96 dinara.

Iako je na jučerašnjem sastanku premijer istakao kako bi najbolje bilo da se do 28. marta nađe rešenje i da se partneri „dogovore između sebe“, gotovo da je izvesno, a to dobro znaju i poslodavci i sindikati, da će konačnu odluku o ceni doneti država, baš kao što je to bilo i prethodna dva puta. Srbija trenutno ne može da se pohvali svojim minimalcem jer je sa 16.530 dinara mesečno na začelju liste evropskih zemalja. Lošiji od nas su jedino Albanci i Bugari, koji ceo mesec rade za minimalac od 123 evra.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik