Obustavljeno izdavanje energetskih dozvola za male hidroelektrane

Bez autora
Apr 28 2022

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić, na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu, kazao je da je Vlada Federacije BiH na današnjoj sjednici utvrdila Prijedlog zakona o dopuni Zakona o električnoj energiji, kojim se obustavlja izdavanja dozvola za male hidroelektrane.

Dopunom ovog zakona dodana je definicija po kojoj je mala hidroelektrana (mHE) hidroenergetski objekat instalirane snage do isključivo 10 MW. Novim stavom precizirano je i da se obustavlja izdavanje energetskih dozvola za male hidroelektrane, izuzev za one na gravitacionim vodovodima.

- Zakon prije svega definiše šta su male hidroelektrane, da su to pogoni sa instaliranom snagom do 10 megavata. Također, definiše se obustava izdavanja energetskih dozvola za takve objekte - kazao je ministar Džindić, te podsjetio da je u Zakonu izvršena navedena korekcija u skladu sa zaključkom Parlamenta Federacije BiH.

Džindić očekuje da uskoro oba doma Parlamenta FBiH usvoje dopunu Zakona kako bi bilo omogućeno da stupi na snagu.

- Podnosioci zahtjeva za izdavanje energetskih dozvola imaju rok tri godine za prelazni period da završe svoje projekte i dobiju energetsku dozvolu. Svi oni koji budu prešli preko tog roka nažalost bit će izuzeti iz projekta, odnosno, izgubit će energetsku dozvolu – dodao je Džindić.

Ovom prilikom osvrnuo se na informaciju o stanju u privrednom društvu Unis Ginex, koji je u većinskom vlasništvu Vlade Federacije BiH, a o čemu je danas informisao Vladu.

- Posljednjih nekoliko sedmica dobili smo puno pritužbi na rad aktuelne uprave i direktorice Unis Ginexa. Te primjedbe koje su dolazile na adresu Federalnog ministarstva i Vlade FBiH dolazile su iz nekoliko izvora i pravaca. Na primjer, manjinski vlasnik ima primjedbe na pristup informacijama i podacima u vezi ugovora, načinu formiranja cijena, te odlukama u vezi sponzorstava i druge - istakao je federalni ministar.

Dodao je da je danas Vlada FBiH donijela dva zaključka, među kojima je taj da Nadzorni odbor do prve sjednice izanalizira sve primjedbe i sugestije koje su pristigle i donese zaključke Vladi Federacije BiH.

- Drugi zaključak je da se uvažavajući Zakon o naoružanju i vojnoj opremi, Zakon o privrednim društvima traži se od Nadzornog odbora da sagleda rad direktorice i da jasno podesi postavke po kojima će u budućnosti funkcionisati uprava - dodao je ministar Džindić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik