Od 1. januara isključivo e-faktura – privrednicima automatski povraćaj PDV-a, a šta donosi državi

Bez autora
Dec 22 2022

Od 1. januara sva preduzeća u međusobnom poslovanju koristiće isključivo elektronsku fakturu.

Savetnik ministra finansija Vuk Delibašić rekao je za RTS da ima 193.000 otvorenih naloga, od toga 127.000 preduzeća je već aktiviralo svoje naloge – tu ulazi 10.700 preduzeća iz javnog sektora i 117.000 preduzeća iz privatnog sektora.

Ako znamo da je godišnje u opticaju bilo oko četiri miliona papirnih faktura, računica je jasna. Od maja, izdavanje e-faktura je obaveza javnih preduzeća, a od jula i privatnih koja sa njima posluju.

Vuk Delibašić, savetnik ministra finansija, rekao je za RTS da ima 193.000 otvorenih naloga, od toga je 127.000 preduzeća već aktiviralo svoje naloge – tu ulazi 10.700 preduzeća iz javnog i 117.000 preduzeća iz privatnog sektora.

Dodaje da je 110.000 razmenilo prvu fakturu.

Prema njegovim rečima, dnevni obim razmenjenih elektronskih faktura je na nivou od 50.000 faktura, od 1. maja razmenjeno je ukupno 6.800.000 faktura.

Prethodna procena koja je bila na godišnjem nivou je premašena sa prometom na nivou od pola godine, rekao je savetnik ministra.

Svi obveznici PDV-a su obveznici e-fakturisanja i svi subjekti javnog sektora – pošto jedini način da poslujete sa javnim sektorom od 1. maja je ispostavljanje elektronske fakture.

Svi koji nisu obveznici PDV-a a rade sa državom su bili u obavezi – morali su da se uključe u sistem – postoji dobrovoljni način uključivanja u sistem i imate sva prava i obaveze kao i drugi korisnici, ističe Delibašić.

Neka udruženja knjigovođa su ukazivala na potrebu objedinjavanja baze fiskalnih računa i e-faktura.

Odgovarajući na pitanje šta je u međuvremenu urađeno, Delibašić kaže da se na tome radi.

"Povezivanje ta dva sistema je moguće u potpunosti kada sistem e-faktura u potpunosti zaživi. Sledeće povezivanje je sa sistemom Uprave carina, što će u daljem toku stvari omogućiti modul za poluautomatsku pripremu PDV prijava, koja će olakšati posao privrednim subjektima", istakao je on.

Učiniće da PDV prijava bude potpunija i tačna. U toku naredne godine može da profunkcioniše, dodaje on.

Da li je privreda spremna, razmišlja li se o prelaznom periodu

Delibašić kaže da ne postoji prelazni period, u nedavnim izmenama zakona o elektronskom fakturisanju nije bilo eksplicitnih zahteva za pomeranjem roka, privreda je spremna.

"Taj procenat velikih privrednih subjekata je prešao 90 odsto koji su se uključili u sistem – ostao je manji broj subjekata koji treba samo putem elektronske identifikacije ili putem lične karte sa čipom aktiviraju svoj nalog, ali to je razmena od nekoliko faktura na nedeljnom nivou", izneo je podatak.

Borba protiv sive ekonomije i bolja naplata poreza

Delibašić je rekao da imaju podatke o nekim zemljama kao što je Italija, koje su pre nas ušle u ovaj sistem, do 1. januara, a od 1. januara Srbija će biti prva u Evropi po obuhvatu subjekata koji ulazi u sistem.

"Njihova bolja naplata PDV-a u prvoj godini implementacije sistema bila je na nivou od 3,5 milijardi evra, preneto na naše parametre to bi značilo bolju naplatu PDV-a na godišnjem nivou od desetine miliona evra pa do stotine miliona", rekao je Delibašić.

Uz automatsko vraćanje PDV-a, što privreda odavno traži, s druge strane e-faktura državi omogućava potpuni uvid u promet robe i usluga.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik