Od kartice samo kamata

Bez autora
Apr 21 2010

Korišćenje kreditnih kartica, koje su uveliko zamenile čekove, kao sredstva za plaćanje na odloženo je i dalje veoma skupo. Naime, u poslednjih godinu i po dana, Narodna banka Srbije je prepolovila referentnu kamatu, od koje zavisi formiranje cene kredita, pa i kreditnih kartica u dinarima, a banke i dalje drže visoke kamate.Tako se, zavisno od vrste kreditne kartice, kamate kreću od 1,60 odsto mesečno, na primer, za domaću “dinu”, koja je najrasprostranjenija, do 2,75 odsto za “viza revolving”.

Od kartice samo kamataKorišćenje kreditnih kartica, koje su uveliko zamenile čekove, kao sredstva za plaćanje na odloženo je i dalje veoma skupo.

Naime, u poslednjih godinu i po dana, Narodna banka Srbije je prepolovila referentnu kamatu, od koje zavisi formiranje cene kredita, pa i kreditnih kartica u dinarima, a banke i dalje drže visoke kamate. Tako se, zavisno od vrste kreditne kartice, kamate kreću od 1,60 odsto mesečno, na primer, za domaću “dinu”, koja je najrasprostranjenija, do 2,75 odsto za “viza revolving”.

Otuda i sve veće kašnjenje građana u otplati ovih pozajmica. Prema podacima Kreditnog biroa, u Srbiji je izdato 1,1 milion kreditnih kartica, za 879.796 korisnika. Odobreni limit kreditnog zaduženja iznosi 80 milijardi dinara, a od toga nešto iznad polovine se koristi. U docnji je 63.078 kreditnih kartica.

- U ovom trenutku, kamatna stopa na kreditne kartice u našoj banci iznosi 2,25 odsto - kaže Miroslav Rebić, član IO Sosijete ženeral banke. - Kamatna stopa se obračunava na potrošeni iznos, a posebno je važno napomenuti da dug po kreditnim karticama nema valutnu klauzulu, odnosno da se ostatak duga ne usklađuje sa kretanjem evra. Na promenu visine kamatne stope kod ove vrste proizvoda, pored kretanja referentne kamatne stope, mogu uticati i poslovni rezultati, izmene regulative i, naravno, konkurencija na tržištu.

Tako, na primer, ukoliko neko ima “master” kreditnu karticu, sa limitom od 40.000 dinara i potrošio je ceo iznos, svakog meseca otplaćuje po 2.051 dinar. Kamata na korišćenje ove kartice inosi 2,50 odsto mesečno. U rati od 2.051 dinara, kamata iznosi 463 dinara.

Čekovi

Čekovi su ponovo “u modi”, jer trgovinske kuće, naročito supermarketi, prodaju hranu na odloženo do 90 dana. Zbog toga je povećan broj čekova u opticaju, jer ih radnje primaju kao kreditno sredstvo plaćanja, a kamata se ne zaračunava, za razaliku od kreditnih kartica.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik