Onlajn osnivanje firme moći će da rade i notari

Bez autora
Oct 20 2019

Evropska komisija je naložila a u EU javni beležnicima mogu da nadležnima dostavljaju dokumenta za osnivanja frimi onlajn, pa bi to moglo/moralo da se primeni i u Srbiji.Predstavnici Javnobeležničke komore Srbije i Nemačke kao i Mnistarstva pravde Srbije razgovarali su u Berlinu o primeni informacionih tehnologija u javnom beležništvu i o mogućnosti promene propisa koja bi omogućila javnim beležnicima da direktno, on-line, dostavljaju Agenciji za privredne registre dokumentaciju radi osnivanja privrednih društava. Kako je saopšteno iz JKS, najnovijom direktivom Evropske komisije, naloženo je svim članicama EU, kao i kandidatima za članstvo, da omoguće da javni beležnici mogu onlajn za svoje stranke da obave osnivanje privrednih društava.

Onlajn osnivanje firme moći će da rade i notariEvropska komisija je naložila a u EU javni beležnicima mogu da nadležnima dostavljaju dokumenta za osnivanja frimi onlajn, pa bi to moglo/moralo da se primeni i u Srbiji.

Predstavnici Javnobeležničke komore Srbije (JKS) i Nemačke kao i Mnistarstva pravde Srbije (JKS) razgovarali su u Berlinu o primeni informacionih tehnologija u javnom beležništvu i o mogućnosti promene propisa koja bi omogućila javnim beležnicima da direktno, on-line, dostavljaju Agenciji za privredne registre dokumentaciju radi osnivanja privrednih društava.

Kako je danas saopšteno iz JKS, najnovijom direktivom Evropske komisije, naloženo je svim članicama EU, kao i kandidatima za članstvo, da omoguće da javni beležnici mogu onlajn za svoje stranke da obave osnivanje privrednih društava.

Prema rečima predsednika JKS Srbislava Cvejića, na ovaj način bi bio izbegnut jedan korak u procesu osnivanja privrednih društava, a time bi se značajno poboljšao položaj Srbije u procesu pridruživanja EU, kao i na Duing biznis listi Svetske banke, koja meri uslove poslovanja.

Tokom posete bilo je reči i o unapređenju notarskog softvera, digitalizaciji javnobeležničkog arhiva, kao i o mogućnosti pristupa javnim registrima, radi ukupnog unapređenja rada javnobeležničkog sistema.

Posetom delegacije JKS kolegama u Nemačkoj, nastavljena je primena Memoranduma o saradnji dve komore, koji je potpisan u septembru 2018. godine.

Memorandum o saradnji dve komore odnosi se pre svega na ciljeve digitalizacije radnih procesa pri komunikaciji javnih beležnika i javnih registara, što doprinosi jačanju vladavine prava.

Javnobeležnička komora Nemačke pruža veliku podršku JKS od uvođenja javnobeležničkog sistema, između ostalog i obukama koje je sprovodila za prve javne beležnike koji su počeli da rade 1. septembra 2014. godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik