Otkriveno 87 fantomskih firmi, izbegnuto plaćanje 13 milijardi poreza

Bez autora
Nov 07 2019

Sektor poreske policije podneo je u prvih deset meseci ove godine nadležnim tužilaštvima 1.166 krivičnih prijava, protiv 1.579 lica, za učinjenih 1.529 krivičnih dela, saopštila je danas Poreska uprava.Takođe, izbegnut je porez u iznosu od 13 milijardi dinara, što je za 58,69 odsto više nego u istom periodu prošle godine. Pribavljena je protivpravna imovinska korist u iznosu od četiri milijarde dinara za krivična dela: pranje novca, zloupotreba položaja odgovornog lica i zloupotreba službenog položaja. Identifikovano je 87 "fantom" i "peračkih" preduzeća koja predstavljaju glavne generatore sive ekonomije.

Otkriveno 87 fantomskih firmi, izbegnuto plaćanje 13 milijardi porezaSektor poreske policije podneo je u prvih deset meseci ove godine nadležnim tužilaštvima 1.166 krivičnih prijava, protiv 1.579 lica, za učinjenih 1.529 krivičnih dela, saopštila je danas Poreska uprava.

Takođe, izbegnut je porez u iznosu od 13 milijardi dinara, što je za 58,69 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Pribavljena je protivpravna imovinska korist u iznosu od četiri milijarde dinara za krivična dela: pranje novca, zloupotreba položaja odgovornog lica i zloupotreba službenog položaja.

Identifikovano je 87 "fantom" i "peračkih" preduzeća koja predstavljaju glavne generatore sive ekonomije.

Tokom sprovođenja akcije suzbijanja nelegalnog prometa duvana i duvanskih prerađevina i ostalih akciznih proizvoda, Poreska policija je u koordinaciji sa drugim državnim organima podnela 449 krivičnih prijava za nelegalan promet akciznih proizvoda tokom prvih deset meseci ove godine.

Pritom je oduzeta roba u vrednosti od oko 110 miliona dinara - 11,3 tone rezanog duvana, deset tona duvana u listu, 578.916 paklica cigareta.

Znatno je povećana i količina oduzetog alkohola, čak za 17 puta u odnosu na isti period prošle godine.

Poreska policija je intenzivirala aktivnosti na suzbijanju sive ekonomije u prometu dobara i usluga, koji se vrši reklamiranjem i prodajom putem interneta.

Privremeno je oduzela robu bez dokumentacije o poreklu u vrednosti većoj od 173,8 miliona dinara kao što su: žestoko alkoholno piće i odevni predmeti ekskluzivnih svetskih brendova, tehnička roba, kozmetika.

Protiv lica od kojih su oduzeta navedena dobra podnete su krivične prijave zbog nedozvoljenog prometa akciznih proizvoda, nedozvoljenog skladištenja robe i nedozvoljene trgovine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik