Otvoren gasovod Niš - Leskovac

Bez autora
Apr 23 2012

Danas je puštena u rad deonica magistralnog gasovoda “MG-11” Niš–Leskovac u dužini od 52 kilometra i gasovodne mreže u Leskovcu duge sedam kilometara, čija vrednost iznosi približno 15 miliona dolara. Mreža je spremna za priključenje prvih potrošača prirodnog gasa, a to su fabrike “Yura” i “Nevena” i Industrija građevinskog materijala “Mladost”.Istovremeno, stvoreni su uslovi za to da se krene sa izgradnjom gasovoda prema Vranju i da se obuhvati čitav jug Srbije.

Puštena u rad deonica magistralnog gasovoda Niš - LeskovacDanas je puštena u rad deonica magistralnog gasovoda “MG-11” Niš–Leskovac u dužini od 52 kilometra i gasovodne mreže u Leskovcu duge sedam kilometara, čija vrednost iznosi približno 15 miliona dolara.

Savetnik predsednika Vlade Republike Srbije za energetiku Petar Škundrić saopštio je na svečanosti koja je tom prilikom održana u Leskovcu da je mreža spremna za priključenje prvih potrošača prirodnog gasa, a to su fabrike “Yura” i “Nevena” i Industrija građevinskog materijala “Mladost”. Istovremeno, stvoreni su uslovi za to da se krene sa izgradnjom gasovoda prema Vranju i da se obuhvati čitav jug Srbije, dodao je on.

Prema njegovoj oceni, planirane investicije u gasni sektor u narednih četiri do pet godina, čija će vrednost iznositi približno dve milijarde evra, doprineće ukupnom društveno-ekonomskom preporodu zemlje.

Ove godine počeće i realizacija najvažnijeg projekta gasne infrastrukture u Srbiji, izgradnja kraka gasovoda “Južni tok”. Očekuje se da će 2016. ili 2017. godine iz tog gasovoda, kapaciteta 18 milijardi metara kubnih godišnje, poteći prve količine gasa, dok bi do 2025. godine kapacitet postrojenja trebalo da iznosi 40 milijardi metara kubnih.

Projekti koji se izvode u Srbiji osnova su srpsko-ruske saradnje i za njihovu realizaciju postavlja se samo jedan uslov, a to je da budu od obostrane koristi istakao je ambasador Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Konuzin.

Svečanosti u Leskovcu prisustvovali su i državni sekretar Ministarstva infrastrukture i energetike Dušan Mrakić, gradonačelnici Leskovca i Vranja Slobodan Kocić i Miroljub Stojčić, kao i izvršni direktor "Jugorosgaz" a.d, kompanije koja je realizovala projekat , Vladimir Vasiljevič Koldin.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik