Ovako će izgledati novi vozovi iz Rusije

Bez autora
Aug 10 2011

Građani Srbije će od sledeće godine putovati novim vozovima koji mogu da idu i 160 kilometara na sat, ali će zbog loših domaćih pruga na pojedinim kraćim deonicama mileti 20 kilometara na sat, do najviše 100. Moderni ruski vozovi opremljeni su kamerama, tako da mašinovođa može u svakom trenutku da prati šta se dešava u vagonima i obraća se putnicima preko mikrofona.Železnice Srbije i ruski „Metrovagonmaš” potpisali su prošle godine ugovor o kupovini 12 novih dizel motornih vozova, iz kredita međunarodne železničke banke „Eurofime” od 43 miliona švajcarskih franaka.

Ovako će izgledati novi vozovi iz RusijeGrađani Srbije će od sledeće godine putovati novim vozovima koji mogu da idu i 160 kilometara na sat, ali će zbog loših domaćih pruga na pojedinim kraćim deonicama mileti 20 kilometara na sat, do najviše 100.

Moderni ruski vozovi opremljeni su kamerama, tako da mašinovođa može u svakom trenutku da prati šta se dešava u vagonima i obraća se putnicima preko mikrofona.

Železnice Srbije i ruski „Metrovagonmaš” potpisali su prošle godine ugovor o kupovini 12 novih dizel motornih vozova, iz kredita međunarodne železničke banke „Eurofime” od 43 miliona švajcarskih franaka. Prvi voz iz Rusije biće isporučen do kraja septembra, a onda će početi testiranje, koje bi trebalo da traje 210 dana.

- Nadamo se da će testiranje biti završeno za najviše tri meseca. Kada prvi voz uđe u saobraćaj, na svaka dva meseca stizaće još po dva. Očekujemo da od 1. januara prvi novi voz posle 30 godina bude na domaćim prugama - kažu u Železnicama Srbije.

Reč je dvodelnim vozovima sa 120 mesta za sedenje koji će biti raspoređeni na neelektrificiranim prugama, u koje spadaju dve trećine od oko 3.000 kilometara pruga u Srbiji. Garniture su opremljene savremenom audio-vizuelnom opremom za obaveštavanje putnika i unutrašnjim video-nadzorom. Vozovi će biti prava novina na domaćim prugama, ali neće moći da pokažu sav svoj potencijal.

- Prosečna starost pruga je oko 40 godina, a zbog nedostatka novca poslednjih deset godina prosečno je godišnje remontovano oko 25 kilometara, a potrebno je oko 200. Prošle godine na oko 1.600 kilometara vozovi nisu mogli da idu brže od 60 kilometara na sat, a brzina od 100 do 120 kilometara na sat bila je dozvoljena na samo 114 kilometara - navodi sagovornik „Blica” iz Železnica.

U Železnicama Srbije zvanično kažu da država malo ulaže u infrastrukturu i da će reorganizacija, koja je u toku, to promeniti. Zoran Anđelković, predsednik Skupštine akcionarskog društva Železnice Srbije, priznaje da ruski voz može da ide i do 160, ali nije tražena ta opcija. Maksimalna brzina će im biti 120, što je, smatra Anđelković, dovoljno jer nemamo pruge ni za to. Na pitanje kojom brzinom će saobraćati vozovi, on odgovara da je 100 kilometara na sat najviše što se očekuje, ali na kraćim deonicama, dok je 80 optimalna brzina kojoj se nadaju u Železnicama.

- Reorganizacija će povećati investicije u infrastrukturu jer će nadležni za putnički saobraćaj imati više motivacije da se povećaju brzine na prugama. Međutim, bez investicija nema napretka jer Hrvatska, na primer, preveze 70 miliona putnika, deset puta više nego mi, ali godišnje ulaže 650 miliona evra, a mi oko sto miliona - podseća Anđelković.

On se nada da će se brzine na prugama povećati kada se za dve-tri godine završe tri započete investicije, Đunis - Stalać i Ralja - Beograd i deonica kod Novog Sada. Anđelković priznaje da postoje veliki pritisci iz svih delova Srbije da novi vozovi budu raspoređeni baš kod njih.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik