Pekari mese sve manje

Bez autora
Jun 19 2011

U Beogradu već ima 1.800 pekara, ili radnji koje prodaju hleb i pecivo, a nove se stalno otvaraju mada se trgovci žale da promet opada. Kupci, naravno, primećuju da cene pekarskih proizvoda malo-malo pa promene cenu, naravno da "narastu". Razlog je što je iz dana u dan sve skuplje, ali i to što pekare "niču" gotovo na svakom koraku. Peciva se u Beogradu prodaju po šarolikim cenama, zavisno od kvaliteta, ponude i dela grada u kojima se nalaze pekare. Stručnjaci kažu da se pecivo bolje prodaje u radnjama u centru grada, nego u prigradskim naseljima. Promet u proteklih šest meseci je opao i do 40 odsto. Troškovi za struju i zakupi su ogromni, a kilogram brašna košta čak 56,62 dinara, što je pojačalo cenu peciva.

Pekari mese sve manjeU Beogradu već ima 1.800 pekara, ili radnji koje prodaju hleb i pecivo, a nove se stalno otvaraju mada se trgovci žale da promet opada.

Kupci, naravno, primećuju da cene pekarskih proizvoda malo-malo pa promene cenu, naravno da "narastu". Prema rečima Zorana Pralice, predsednika Unije privatnih pekara Srbije, razlog je što je iz dana u dan sve skuplje, ali i to što pekare "niču" gotovo na svakom koraku.

Peciva se u Beogradu prodaju po šarolikim cenama, zavisno od kvaliteta, ponude i dela grada u kojima se nalaze pekare. Stručnjaci kažu da se pecivo bolje prodaje u radnjama u centru grada, nego u prigradskim naseljima.

- Promet u proteklih šest meseci je opao i do 40 odsto - objašnjava Mladen Kojadinović, radnik u pekari "Il panino fino" u samom centru grada.

- Troškovi za struju i zakupi su ogromni, a kilogram brašna košta čak 56,62 dinara, što je pojačalo cenu peciva.

Prema rečima ovog pekara, testo se najbolje prodaje ujutru od osam sati i radnim danima od 9.30 do 10.30. Najviše se kupuju burek, parče košta 55 dinara, pogačice koje staju 25, a za đevrek valja izdvojiti 25 dinara. Vrlo dobro ide i prodaja pice, koju uglavnom pazare mlađi sugrađani, a parče košta 85 dinara.

Pecivo je na tržištu, posebno u gradovima oduvek donosilo dobru zaradu, a upravo to je razlog što se pekare otvaraju na svakom koraku.

- Pekarima se ne isplati posao, a njihova maksimalna zarada je između osam do 12 odsto - objašnjava Pralica, predsednik Unije privatnih pekara.

- Poskupele su sirovine, a kupovna moć je opala i to je upravo glavni razlog što su pekarske plate male, a cene peciva skuplje od 20 do 30 odsto, i tu je odgovor na pitanje zašto je promet toliko opao.

U pekari "Vukomirović" u Zemunu beli hleb košta 44 dinara, ražani je 50, dok kifla staje 30. Rol viršla je 70, koliko košta i parče pice, a kroasan sa džemom je 55 dinara.

Slične cene peciva građani mogu da pazare i u pekari "Kuki" na Banovom brdu. U ovoj radnji beli hleb staje 50, ražani "cvet" je 70, đevrek i kifle koštaju 25, a prazan burek kao i sa sirom može da se kupiti za 300 dinara po kilogramu.

Nedaleko od ovog naselja na Labudovom brdu u pekari "Kinez" cene su nešto više. U toj radnji beli hleb košta 54, pogačice su 25, đevrek i kifle 30. Burek staje 90 dinara za parče, rol viršla je 75, a pašteta sa sirom staje 30 dinara.

Povoljno

Pekari sve češće svoje proizvode nude na akciji ili sa popustom u popodnevnim časovima, kako bi sugrađani mogli da kupe hleb i pecivo po nižim cenama.

U pekari "Hleb i kifle" mogu da se pazare dve rol viršle i jogurt u čaši za 150 dinara, kao i "komplet" koji podrazumeva kroasan i čašu kafe za 125 dinara. Radnici u ovoj pekari procenjuju da građani ovakvim akcijama uštede od 20 do 30 dinara.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik