Pet godina Ustava Srbije

Bez autora
Nov 08 2011

Na današnji dan pre pet godina ozvaničen Ustav Republike Srbije. To je prvi najviši pravni akt od ponovnog uspostavljanja Srbije kao samostalne države. Navršava se pet godina od proglašenja aktuelnog Ustava, prvog od ponovnog uspostavljanja Srbije kao samostalne države.Ustav je proglašen 8. novembra na svečanoj sednici u Domu Narodne skupštine u Beogradu, uz izvođenje državne himne "Bože pravde" i odmah je stupio na snagu. Najviši pravni akt je prethodno 30. septembra jednoglasno usvojila Skupština Srbije, a potvrđen je i na referendumu 28. i 29. oktobra 2006. godine.

Pet godina Ustava SrbijeNa današnji dan pre pet godina ozvaničen Ustav Republike Srbije. To je prvi najviši pravni akt od ponovnog uspostavljanja Srbije kao samostalne države.

Navršava se pet godina od proglašenja aktuelnog Ustava, prvog od ponovnog uspostavljanja Srbije kao samostalne države.

Ustav je proglašen 8. novembra na svečanoj sednici u Domu Narodne skupštine u Beogradu, uz izvođenje državne himne "Bože pravde" i odmah je stupio na snagu.

Najviši pravni akt je prethodno 30. septembra jednoglasno usvojila Skupština Srbije, a potvrđen je i na referendumu 28. i 29. oktobra 2006. godine.

Svečanoj sednici prisustovalo je 240 poslanika, najviših državnih funkcionera i brojnih gostiju.

Prema konačnim rezultatima Republičke izborne komisije na referendum je izašlo 54,91 odsto birača, a za novi Ustav glasala su 3.521.724 birača, odnosno 53,04 odsto.

Ustav se sastoji od preambule kojom se utvrđuje da je Kosovo sastavni i neotuđivi deo suverene Srbije. Nakon preambule sledi 206 članova grupisanih u deset delova. Prvi član glasi:

Republika Srbija je država srpskog naroda i svih građana koji u njoj žive, zasnovana na vladavini prava i socijalnoj pravdi, načelima građanske demokratije, ljudskim i manjinskim pravima i slobodama i pripadnosti evropskim principima i vrednostima. 

Prethodni ustav donet je u septembru 1990. godine i u njemu je bilo proklamovano načelo podele vlasti i višepartijski sistem, pokrajine su izgubile atribute državnosti i postale teritorijalne autonomije, a pokrajina Kosovo preimenovana u pokrajinu Kosovo i Metohija.

Ustav Srbije je 12. po redu najviši zakonodavni akt države od 1835. godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik