Pilot projekat u Doroslovu

Bez autora
Apr 05 2011

Češki „Brigde Power Investments“, u saradnji sa Ministarstvom za zaštitu životne sredine Češke, češkom Komercijalnom komorom i fondovima Evropske unije, radi na programu pronalaženja pogodnih baza za proizvodnju goriva iz obnovljivih izvora energije - biomase.Namera je da u naredne dve-tri godine na različitim lokacijama u Vojvodini izgrade 10 do 15 centara za proizvodnju agropeleta, a pilot program je u Doroslovu, selu u somborskoj opštini.

Pilot projekat u DoroslovuČeški „Brigde Power Investments“, u saradnji sa Ministarstvom za zaštitu životne sredine Češke, češkom Komercijalnom komorom i fondovima Evropske unije, radi na programu pronalaženja pogodnih baza za proizvodnju goriva iz obnovljivih izvora energije - biomase.

Namera je da u naredne dve-tri godine na različitim lokacijama u Vojvodini izgrade 10 do 15 centara za proizvodnju agropeleta, a pilot program je u Doroslovu, selu u somborskoj opštini.

Strateški partner češkoj firmi je Robert Holo, ugledni poljoprivrednik iz Doroslova, a u razgovoru u Skupštini grada Sombora investitori su najavili da su spremni da ulože 6,2 miliona evra u izgradnju centra za proizvodnju 100.000 tona agropeleta godišnje. Celokupna proizvodnja namenjena je izvozu u zemlje Evropske unije, a vrednost otkupa biomase od lokalnih partnera bio bi oko 2,5 miliona evra godišnje.

Izgradnja centra omogućila bi zapošljavanje 24 osobe, a na prikupljanju biomase i transportu povremeno bi se angažovalo još 50 do 70 osoba. Radovi treba da počnu najkasnije u avgustu, a centar treba da bude završen do novembra ove godine. Gradonačelnik Sombora Nemanja Delić najavio je da će lokalna samouprava biti efikasna u pogledu ishodovanja potrebnih dozvola. Robert Holo je rekao da će u proizvodnju bio mase, odnosno peleta, biti uključeno celo selo, ali i susedna mesta, te da je ovaj projekat šansa za bolji život sela.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik