PIO fondu dodatnih 18 milijardi dinara

Bez autora
May 18 2014

Prihodi PIO fonda biće veći za 18 milijardi dinara do kraja 2014. godine nakon povećanja stope doprinosa za penzijsko-invalidsko osiguranje sa 24 na 26 odsto, procenila je Vlada Srbije.Predlogom izmena Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, koje je juče usvojila Vlada Srbije, predviđeno je povećanje stope doprinosa za penzijsko invalidsko osiguranje za dva odsto, a u istom procentu će biti povećana stopa doprinosa za zdravstveno osiguranje - sa 12,3 na 10 odsto.

PIO fondu dodatnih 18 milijardi dinaraPrihodi PIO fonda biće veći za 18 milijardi dinara do kraja 2014. godine nakon povećanja stope doprinosa za penzijsko-invalidsko osiguranje sa 24 na 26 odsto, procenila je Vlada Srbije.

Predlogom izmena Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, koje je juče usvojila Vlada Srbije, predviđeno je povećanje stope doprinosa za penzijsko invalidsko osiguranje za dva odsto, a u istom procentu će biti povećana stopa doprinosa za zdravstveno osiguranje - sa 12,3 na 10 odsto.

To znači da će zbirna stopa doprinosa za socijalno osiguranje ostati ista, odnosno da će do kraja godine za 18 milijardi dinara biti manji prihodi Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, koliko će biti u plusu PIO fond.

Vlada je izmenama Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje predvidela i olakšice za poslodavce za ukoliko povećaju broj zaposlenih u odnosu na stanje 31. marta 2014. godine.

Poslodavci će imati pravo na povraćaj plaćenih doprinosa i to 65 odsto ako zaposle od jednog do 10 radnika, 70 odsto ako zaposle najmanje 10 a najviše 99 novih radnika, a 75 odsto za zapošljavanje najmanje 100 radnika.

Razlozi za donošenje zakonskih izmena su, kako je obrazloženo, obezbeđivanja uslova za sprovođenje sveobuhvatne reforme poslovnog okruženja, stvanje okolnosti za priliv investicija, zapošljavanje i privredni rast.

Predlagač zakona očekuje da će olaškice za plaćanje doprinosa za novozaposlene doprineti i smanjenju sive zone u oblasti zapošljavanja i njeno prevođenje u legalne tokove.

Izmene Zakona o stopama za obavezno socijalno osiguranje upućene su Skupštini Srbije na usvajanje po hitnom postupku, a stupiće na snagu osmog dana od objavljivanja u "Službenom glasniku".

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik