Pisanje projekata za EU fondove

Bez autora
Mar 17 2013

U petak je održan i treći dan seminara posvećen obuci za pisanje projekata za fondove Evropske unije, koji su zajednički organizovali Pokrajinski sekretarijat za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova, Fond “Evropski poslovi” i Centar za eko i etno turizam Vojvodine u prostorijama Skupštine AP Vojvodine.Prvog dana, učesnici seminara su se fokusirali na EU fondove, pretpristupnu pomoć i programe zajednice, potom je predstavljen logički okvir kroz analizu zainteresovanih strana i SWOT analizu, te projektni pristup problemima analizom prepreka, ciljeva i strategija.

Pisanje projekata za EU fondoveU petak je održan i treći dan seminara posvećen obuci za pisanje projekata za fondove Evropske unije, koji su zajednički organizovali Pokrajinski sekretarijat za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova, Fond “Evropski poslovi” i Centar za eko i etno turizam Vojvodine u prostorijama Skupštine AP Vojvodine.

Prvog dana, učesnici seminara su se fokusirali na EU fondove, pretpristupnu pomoć i programe zajednice, potom je predstavljen logički okvir kroz analizu zainteresovanih strana i SWOT analizu, te projektni pristup problemima analizom prepreka, ciljeva i strategija.

Drugi dan je protekao u znaku logičke matrice, odnosno opštih i posebnih ciljeva, očekivanih i ostvarenih rezultata i aktivnosti, indikatora i potencijalnih rizika na koje se nailazi u samom projektu, a koji su predstavljeni u vidu četiri kolone logičke matrice.

U petak, trećeg dana, akcenat je stavljen na planiranje budžeta, odnosno budžetiranje projekta, a potom su usledile pojedinosti koje se tiču aplikacionih formulara koji su neophodni u IPA programima prekogranične saradnje, te propratne dokumentacije i načina na koje se vrši procena i evaluacija projektnih predloga.

Svako predavanje su pratile adekvatno realizovane vežbe, koje su polaznicima upotpunile sliku o istančanoj politici pisanja projekata za fondove Evropske unije.

Ovo je još jedan vid podrške Pokrajinskog sekretarijata, odnosno Vlade AP Vojvodine, usmeren na nevladin sektor i unapređenje konkurentnosti turizma u Pokrajini.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik