Počela izgradnja dijela puta Foča-Gacko, kraće i brže do Hercegovine

Bez autora
Mar 05 2024

Na Tjentištu je danas počela izgradnja trase magistralnog puta Gacko-Foča, poddionica Tjentište-Brod na Drini i mosta preko ove rijeke, koji će omogućiti bolju vezu Hercegovine sa ostatkom Republike Srpske i veće iskorišćavanje turističkih kapaciteta.

Riječ je o investiciji u vrijednosti više od 36 miliona KM sredstava Vlade Republike Srpske i Javnog preduzeća "Putevi Srpske".

Početak izgradnje su, u prisustvu predsjednika Vlade Republike Srpske Radovana Viškovića, ozvaničili mnistar saobraćaja i veza Srpske Nedeljko Čubrilović i vršilac dužnosti direktora "Puteva Republike Srpske" Milan Dakić.

"Ovo je infrastrukturni prioritet Republike Srpske", rekao je Višković.

"Danas pokrećemo veliki projekat vrijednosti 36 miliona KM iz sredstava Vlade Republike Srpske i 'Puteva'. Ugovor je potpisan sa preduzećem 'Mrkonjić putevi' na tri godine, ali smo ubijeđeni da će biti završeno i prije", rekao je Dakić.

On je istakao da je ovaj putni pravac izuzetno važan za Gacko i Foču, ali i povezivanje sa Crnom Gorom i Srbijom.

"Na ovom području u protekle tri godine 'Putevi' ulažu značajna vlastita finansijska sredstva, kao i Vlada Srpske. Tu su i sredstva u iznosu od 12 miliona KM gdje grupacija 'Fortis' radi dio puta od Foče ka Šćepan Polju. Pregovaramo sa tom firmom da završi i dva velika klizišta", rekao je Dakić, prenosi Srna.

Buduća saobraćajnica, koja će put Foča-Šćepan Polje spojiti sa Tjentištem, biće duga 11 kilometara i omogućiće da se od Foče do Tjentišta putuje 15 do 20 minuta. Na petom kilometru dionice gradiće se i most preko rijeke Sutjeske dužine 98 metara. Time će se skratiti veza Hercegovine sa ostatkom Republike Srpske, kao i crnogorskog i hrvatskog primorja sa Srbijom. Put dolinom rijeke Sutjeske omogućiće bolje iskorišćavanje turističkih kapaciteta, kako opštine Foča, jer će povezati kanjon rijeke Tare i rafting turizam sa Nacionalnim parkom "Sutjeska", tako i šireg područja povezivanjem Herceg Novog, Dubrovnika i Trebinja sa Fočom, Višegradom i Srbijom.

Nova saobraćajnica od Foče do Tjentišta, kako je ranije rečeno, umjesto preko planinskog prevoja Prijeđel, kuda sada ide uski i krivudavi put, vodiće dolinom rijeke Sutjeske, i to starom trasom nekadašnje pruge.

Novi put spajaće se mostom preko Drine sa saobraćajnicom Foča-Šćepan Polje za koju je krajem februara sa predstavnicima kineske kompanije "CRBC" potpisan Memorandum vrijedan oko 100 miliona evra.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik