Podrška “Eurotransplanta” za pristupanje Srbije ovoj fondaciji

Bez autora
Jan 24 2013

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Vlade Republike Srbije Vladimir Đukić učestvuje na godišnjem sastanku borda Međunarodne fondacije “Eurotransplant”, koji se održava od 23. do 25. januara u Albahu u Austriji.Đukić je na sastanku predstavio planove Ministarstva zdravlja u oblasti transplantacije organa, pri čemu je dobio podršku predsednika “Eurotransplanta” Bruna Majsera i celokupnog borda za što skorije pristupanje naše zemlje ovoj međunarodnoj fondaciji.

Podrška “Eurotransplanta” za pristupanje Srbije ovoj fondacijiDržavni sekretar Ministarstva zdravlja Vlade Republike Srbije Vladimir Đukić učestvuje na godišnjem sastanku borda Međunarodne fondacije “Eurotransplant”, koji se održava od 23. do 25. januara u Albahu u Austriji.

Đukić je na sastanku predstavio planove Ministarstva zdravlja u oblasti transplantacije organa, pri čemu je dobio podršku predsednika “Eurotransplanta” Bruna Majsera i celokupnog borda za što skorije pristupanje naše zemlje ovoj međunarodnoj fondaciji.

Takođe, postignuta je saglasnost za potpisivanje tvining programa za transplantaciju jetre sa stručnjacima iz Hrvatske i transplantaciju pluća sa AKH bolnicom u Beču, kao i za teške slučajeve transplantacije bubrega kako bi naši pacijenti dobili mogućnost da se leče pod istim uslovima kao i pacijenti iz EU.

Međunarodna fondacija “Eurotransplant” je neprofitna organizacija koja posreduje i koordinira u razmeni organa za transplantaciju na teritoriji sedam evropskih zemalja: Austrije, Nemačke, Slovenije, Holandije, Luksemburga, Belgije i Hrvatske.

Pristupanjem Srbije ovoj fondaciji dužina čekanja na transplantaciju bi se znatno smanjila, a mogućnost za dobijanje organa povećala, s obzirom na to da je pacijentima država članica osigurana brža i veća dostupnost organa jer su uvršteni na jedinstvenu međunarodnu listu čekanja.

Program “Eurotransplant” u zemljama članicama ima legitimitet i podršku zakonodavstva i utemeljen je na principu solidarnosti i poverenja, navodi se u saopštenju Ministarstva zdravlja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik