Pojeftinio auto-plin

Bez autora
May 06 2014

Najzad je prolećno sunce ogrejalo i vozače koji za pogon svojih automobila koriste tečni naftni gas (TNG) jer je cena ovog goriva poslednjih dana krenula naniže pa se litar prodaje, u proseku, oko četiri dinara manje po litru! Ipak, plin je u Srbiji i dalje među najskupljima u regionu.Popularni auto-plin koji koristi oko petine srpskih vozača u utorak je mogao da se kupi od 76,9 do 87,9 dinara po litru koliko je cenjen duž auto-puteva dok je samo pre nekoliko dana koštao i više od 90 dinara po litru.

Pojeftinio auto-plinNajzad je prolećno sunce ogrejalo i vozače koji za pogon svojih automobila koriste tečni naftni gas (TNG) jer je cena ovog goriva poslednjih dana krenula naniže pa se litar prodaje, u proseku, oko četiri dinara manje po litru! Ipak, plin je u Srbiji i dalje među najskupljima u regionu.

Popularni auto-plin koji koristi oko petine srpskih vozača u utorak je mogao da se kupi od 76,9 do 87,9 dinara po litru koliko je cenjen duž auto-puteva dok je samo pre nekoliko dana koštao i više od 90 dinara po litru.

- TNG je jeftiniji ne samo zbog sezonske promene cene, odnosno različite mešavine propana i butana - objašnjava za „Novosti“ Bora Tatić, zamenik predsednika Udruženja privatnih benzionskih stanica Srbije. Dinar je stabilan, a povećana je i ponuda ovog energenta u regionu, što se automatski odrazilo na cene.

Prema njegovim rečima i narednih dana se može očekivati silazna linija na grafikonu cena naftnih derivata kada je u pitanju TNG pet do šest dinara po litru.

Srbija, kao i veliki deo zemalja Evrope, najznačajnije količine TNG uvozi, a u strukturi uvoza dominira TNG iz Kazahstana koji stiže preko Ukrajine. Ipak, kaže Tatić nema bojazni da će ukrajinska kriza izazvati nestašicu i poskupljenje auto-plina.

Da će TNG u narednom periodu još pojeftiniti, na punionicama u Srbiji potvrđuje i analiza velikoprodajnih cena Naftne industrije Srbije. U utorak je kilogram TNG iz Rafinerije nafte Pančevo imao velikoprodajnu cenu za avansno plaćanje od 127,80 dinara. Ista količina ovog goriva, u Rafineriji u Pančevu mogla se nabaviti 6. januara ove godine, (sa već ukalkulisanom većom akcizom od pet dinara po kilogramu TNG), za 147,13 dinara!

Sve manja tražnja

Do pre samo godinu dana jedan od unosnijih poslova u Srbiji je bio ugradnja TNG uređaja.

- To su vremena nepovratno prošla - kaže nam jedan od vlasnika radionice u kojoj je do skoro bilo potrebno zakazivanje za ugradnju „gasa“.

- Zbog sve manje razlike u odnosu na benzin i dizel sve manje vozača se odlučuje za ugradnju. Čak mnogi se sada odlučuju da iz automobila izvade TNG uređaj jer ne žele da plaćaju ni 6.500 dinara za atest, ni 3.000 dinara Agenciji za zahtev za atestiranje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik