Pojeftinjuje autogas?

Bez autora
Nov 17 2011

U Srbiji, ni vožnja automobilom na gas više nije isplativa. U Evropi je litar tečnog naftnog gasa jedan i po put jeftiniji benzina. Kod nas tek za trećinu i iznosi 70 dinara. Naftaši najavljuju značajnije pojeftinjenje tog derivata. U narednom periodu možemo očekivati pojeftinjenje tečnog naftnog gasa na benzinskim stanicama od tri, pet, pa čak možda i sedam dinara po litru i to očekujemo od sledećeg ponedeljka.Inače, srpsko tržište tečnog naftnog gasa još nije uređeno. Taj zapaljivi derivat zahteva opremu po najvišim standardima, a od Nove godine, oni koji se bave tim poslom moraće da imaju najmanje tri hiljade kubnih metara skladišnog prostora.

Pojeftinjuje autogas?Naftaši najavljuju značajnije pojeftinjenje tečnog naftnog gasa i to od ponedeljka. Međutim, zabrinjava to što još ima divljih auto-servisa koji ugrađuju opremu, a propisi, doneti još pre tri godine, ne primenjuju se.

U Srbiji, ni vožnja automobilom na gas više nije isplativa. U Evropi je litar tečnog naftnog gasa jedan i po put jeftiniji benzina. Kod nas tek za trećinu i iznosi 70 dinara.

Naftaši najavljuju značajnije pojeftinjenje tog derivata.

"U narednom periodu možemo očekivati pojeftinjenje tečnog naftnog gasa na benzinskim stanicama od tri, pet, pa čak možda i sedam dinara po litru i to očekujemo od sledećeg ponedeljka", rekao je Borisav Tatić iz Udruženje benzinskih stanica Srbije.

Inače, srpsko tržište tečnog naftnog gasa još nije uređeno. Taj zapaljivi derivat zahteva opremu po najvišim standardima, a od Nove godine, oni koji se bave tim poslom moraće da imaju najmanje tri hiljade kubnih metara skladišnog prostora.

Momčilo Kostić iz Nacionalne asocijacije za naftni tečni gas kaže te uslove ispunjavaju svega tri, od 14 firmi uvoznica tog naftnog derivata.

Stručnjaci upozoravaju da pre svega, nedostaje celovit sistem kontrole energenata - u koji je uključeno delovanje inspekcije, policije, carinika...

"Nedostaje nam telo koje će biti imenovano od Vlade Srbije ili nekog nadležnog ministarstva da kontroliše put tečnog naftnog gasa od uvoza do mesta gde ga vozači tankuju u rezervoare svojih automobila", rekla je Jelica Putniković iz Balkan magazina.

Retkost nisu ni nelegalne radionice u kojima se ugrađuje oprema u automobile. Taj posao trebalo bi da rade samo ovlašćeni serviseri sa licencom, ali ni njih nema ko da daje.

"Čak kod nas nema ni u školama da se ljudi obučavaju za servisera, čoveka koji ugrađuje LPD opremu nego je dovoljno da neko bude mehaničar, srednja stručna sprema i to je dovoljno da se tom delatnošću bavi", rekao je Momčilo Kostić.

Zbog toga nema ni tačne evidencije koliko je u Srbiji automobila na gas. Samo se procenjuje da ih je oko 400.000.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik