Pokrenut projekat izgradnje Nano centra u Beogradu

Bez autora
Apr 29 2013

Naučnici i njihova istraživanja u budućnosti će u većoj meri doprinositi razvoju srpske privrede i ekonomije. Izgradnjom naučno-tehnološkog kompleksa, Nano centra u Beogradu, biće objedinjeno više naučnih instituta iz oblasti nanonauka i novih tehnologija.U Nano centar će biti ugrađena vrhunska naučna oprema, a taj centar biće jedinstven u regionu kako po kapacitetima, tako i po težnji da bude medijum za transfer znanja u privredu. U centru će raditi vrhunski naučnici, a pristup kompleksu biće omogućen i drugim naučnicima iz zemlje i inostranstva.

Pokrenut projekat izgradnje Nano centra u BeograduPredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izrazio je danas očekivanje da će naučnici i njihova istraživanja u budućnosti u većoj meri doprinositi razvoju srpske privrede i ekonomije.

Dačić je, otvarajući u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti skup povodom promocije projekta izgradnje tehnološkog Nano centra u Beogradu, ukazao na to da će izgradnjom ovog naučno-tehnološkog kompleksa biti objedinjeno više naučnih instituta iz oblasti nanonauka i novih tehnologija.

U Nano centar će biti ugrađena vrhunska naučna oprema, a taj centar biće jedinstven u regionu kako po kapacitetima, tako i po težnji da bude medijum za transfer znanja u privredu. U centru će raditi vrhunski naučnici, a pristup kompleksu biće omogućen i drugim naučnicima iz zemlje i inostranstva, objasnio je premijer.

Prema njegovim rečima, Vlada Srbije će nastaviti da u naučnoj politici podstiče razvoj znanja koja su povezana sa inovacijama i novim tehnologijama.

Srbija je zemlja koja je u velikoj krizi, čijem prevazilaženju i nauka mora dati doprinos, istakao je on.

Dačić je naglasio da rad naučnika u Srbiji u budućnosti ne sme biti fokusiran na građenje ličnih biografija, već se rezultati tog naučnog rada moraju valorizovati tako da se mogu videti kroz napredak zemlje.

Želeo bih da dođe vreme kada ćemo imati toliko prilika za novootvorena radna mesta za naučnike da ih nećemo imati dovoljno u našoj zemlji, ne zato što ih ima malo, već zato što će postojati višak radnih mesta, poručio je predsednik Vlade.

Naš zadatak je da školujemo naučni podmladak kako bismo zauzeli zasluženo mesto u međunarodnoj naučnoj zajednici, zaključio je Dačić.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Žarko Obradović podsetio je na to da privredna konkurentnost zemalja savremenog sveta zavisi od znanja, kao i da većina zemalja održivost svojih ekonomija zasniva na razvoju novih tehnologija.

Obradović je istakao da su kvalitetno obrazovanje i naučno-istraživački rad jedan od najvećih razvojnih resursa današnjice.

Vlada odgovorno radi na tome da se obezbede zakonske pretpostavke kako bi naučno-istraživačka delatnost, uz obrazovanje, postala nosilac razvoja Srbije, poručio je ministar.

Država i društvo, kako je dodao, moraju odgovorno da pristupe pitanju “odliva mozgova”, kao i da podstaknu mlade koji su stekli znanja i iskustvo u stranim laboratorijama i istraživačkim centrima na to da se u jednom trenutku vrate u Srbiju.

Verujući u srpsku nauku, siguran sam da će naši istraživači i institucije ostvariti svoju misiju jer samo zajedno možemo izaći iz krize i vratiti Srbiju na put prosperiteta, zaključio je Obradović.

Svečanosti u SANU prisustvovali su i članovi međunarodnog savetodavnog odbora Nano centra, među kojima je i dobitnik Nobelove nagrade za hemiju Ričard Ernst.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik