Pomogle bi robne rezerve za agrar, ali i donji prag cena

Bez autora
Mar 15 2011

Snabdevanje osnovnim životnim namirnicama građana Srbije po prihvatljivim cenama poboljšalo bi se osnivanjem robnih rezervi za poljoprivredno-prehrambene proizvode, ali i određivanjem donjeg praga cena poljoprivrednih proizvoda.Robne rezerve samo za poljoprivredno-prehrambene proizvode trebalo bi da budu formirane u sastavu Ministarstva poljoprivrede, a trebalo bi uvesti i donji prag cena poljoprivrednih proizvoda, koje bi pokrivale proizvođaču prostu reprodukciju.

Pomogle bi robne rezerve za agrar, ali i donji prag cenaSnabdevanje osnovnim životnim namirnicama građana Srbije po prihvatljivim cenama poboljšalo bi se osnivanjem robnih rezervi za poljoprivredno-prehrambene proizvode, ali i određivanjem donjeg praga cena poljoprivrednih proizvoda, izjavio je danas saradnik Privredne komore Srbije (PKS) Vojislav Stanković.

"Robne rezerve samo za poljoprivredno-prehrambene proizvode trebalo bi da budu formirane u sastavu Ministarstva poljoprivrede, a trebalo bi uvesti i donji prag cena poljoprivrednih proizvoda, koje bi pokrivale proizvođaču prostu reprodukciju", rekao je on agenciji Beta.

Premijer Srbije Mirko Cvetković je u jučerašnjem ekspozeu istakao da je jedna od glavnih mera ekonomske politike rekonstruisane vlade snabdevenost osnovnim životnim namirnicama po prihvatljivim cenama za sve građane.

Prema mišljenju Stankovića, koji radi u Centru za naučnoistraživački rad PKS, u narednom periodu podršku države treba da dobije i agrarna proizvodnja sa većom dodatom vrednošću poput stočarstva i proizvodnje mesa, mleko i prerađevina, ali i voća i povrća, što bi doprinelo povećanju izvoza.

On je kazao da će cene na svetskom tržištu hrane i dalje rasti što će uticati i na domaće prilike, zbog čega prilikom donošenja državnih mera treba voditi računa i o tom aspektu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik