Postupak javnih nabavki u Republici Srbiji

Bez autora
Dec 05 2012

NALED je nastavio sa praksom održavanja Policy Briefing-a čiji je cilj da se predstavnicima ambasada i međunarodnih organizacija prezentuju aktuelne teme u vezi sa uslovima poslovanja u Srbiji. U prostorijama SADE SERBIA, ogranka velike francuske građevinske kompanije, 27. novembar 2012. održan je drugi Policy Briefing na temu postupka javnih nabavki u Srbiji.Predstavnicima ambasada Danske, Hrvatske, Japana, Velike Britanije kao i delegacije Evropske unije predočene su osnovne karakteristike predloga novog zakona o javnim nabavkama.

Postupak javnih nabavki u Republici SrbijiNALED je nastavio sa praksom održavanja Policy Briefing-a čiji je cilj da se predstavnicima ambasada i međunarodnih organizacija prezentuju aktuelne teme u vezi sa uslovima poslovanja u Srbiji.

U prostorijama SADE SERBIA, ogranka velike francuske građevinske kompanije, 27. novembar 2012. održan je drugi Policy Briefing na temu postupka javnih nabavki u Srbiji. Predstavnicima ambasada Danske, Hrvatske, Japana, Velike Britanije kao i delegacije Evropske unije predočene su osnovne karakteristike predloga novog zakona o javnim nabavkama.

Dirktorka firme Tenderi d.o.o. u svojstvu konsultanta poslovnog udruženja „Ponuđači Srbije“, gđa. Jagoda Ratinac je kroz primere iz prakse ilustrovala je brojne probleme u sprovođenju postupka javnih nabavki u Srbiji. Sadašnji zakon o javnim nabavkama obilovao je odredbama sa koruptivnim izazovima. Loša primena zakona dodatno je uticala da je sistem javnih nabavki u potpunosti iskompromitovan, o čemu najbolje govori dramatično niska konkurentnost u ovim postupcima. Ukazano je na novine koje će u postupak javnih nabavki uvesti nova regulativa, a akcenat je stavljen na pitanja od posebnog interesa za strane ponuđače.

Predlog novog zakona o javnim nabavkama predstavlja značajan iskorak u pravnom regulisanju javnih nabavki i uspostavljanju institucionalne infrastrukture u ovom procesu, te se početak primene nove regulative očekuje s optimizmom.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik