Predstavnici kompanije Amazon u poseti Kancelariji za IT i eUpravu

Bez autora
May 31 2023

U okviru dvodnevne posete Republici Srbiji, predstavnici globalne IT kompanije „Amazon“ danas su posetili Kancelariju za IT i eUpravu gde je održan sastanak sa Milanom Latinovićem, v. d. direktorom Kancelarije i Jelenom Bojović, direktorkom Centra za četvrtu industrijsku revoluciju.

Na sastanaku se govorilo o mogućnostima saradnje, predstavljeni su najznačajniji projekti Srbije na polju digitalizacije, kao i planovi za proširenje infrastrukture i jačanja ljudskih kapaciteta u IT sektoru.

Na sastanku smo pored predstavljanja najznačajnijih projekata Kancelarije i investicione klime u Srbiji sa predstavnicima 'Amazona' razgovarali i o jačanju međusobne saradnje na različitim poljima. Raduje me jer je istaknuta obostrana želja za uzajamnim održavanjem saradnje na polju tehnoloških inovacija i podizanja ljudskih kapaciteta u IT sektoru“, izjavio je Milan Latinović, v.d. direktora Kancelarije za IT i eUpravu.

Dodaje da su neke od tema sastanka bile usmerene na razvoj tehnoloških mogućnosti, razvoj ljudskih kapaciteta koji su spremni da primenjuju klaud tehnologiju, brže prihvatanje klauda za nove biznise i korišćenje klaud tehnologija u državnom sektoru najviše kroz Program otvorenih podataka, kao i kroz iniciranje novih pilot projekata.

Takođe, sa delegacijom smo razgovarali i oko donošenja regulative za korišćenje klaud infrastrukture – 'Cloud first policy' gde bismo praktično iskoristili njihovu ekspertizu u ovom polju, jer je to sledeći korak za IKT sektor u Srbiji“, ističe Latinović.

Saradnja sa najvećim i najuspešnijim svetskim kompanijama očekivano može doneti višestruke koristi za razvoj naše ekonomije, privrede i celokupnog društva, a samo njihovo prisustvo i interesovanje šalje pozitivne signale svim drugim sličnim kompanijama, kao i privredi, naročito onoj koja je bazirana ka inovativnim rešenjima“, izjavila je Jelena Bojović, direktorka Centra za četvrtu industrijsku revoluciju.

Predstavnici „Amazona“ će tokom drugog dana posete Srbiji, obići i Državni data centar u Kragujevcu gde će biti održan sastanak sa predsednicom Vlade Republike Srbije, Anom Brnabić, ministrom informisanja i telekomunikacija, Mihailom Jovanovićem, v.d. direktorom Kancelarije za IT i eUpravu, Milanom Latinovićem, gradonačelnikom Kragujevca, Nikolom Dašićem i direktorom Data Cloud Technology, Danilom Savićem, nakon kojeg će biti potpisan Memorandum o razumevanju između ove kompanije i Ministarstva informisanja i telekomunikacija.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik