Prije puta na odmor uzeti ino-obrazac

Bez autora
Jun 17 2014

Svi osiguranici Fonda zdravstvenog osiguranja RS (FZO RS) prije odlaska na put u inostranstvo treba da podignu ino-obrazac koji mogu da koriste u zemljama sa kojima BiH ima potpisan sporazum u slučaju da im zatreba hitna medicinska pomoć.Osiguranici sa ino-obrascem, koji se ne naplaćuje, za vrijeme privremenog boravka u inostranstvu ne bi trebalo da plaćaju ništa ako im zatreba hitna medicinska pomoć, jer tu zdravstvenu uslugu u potpunosti pokriva FZO RS.

Prije puta na odmor uzeti ino-obrazacSvi osiguranici Fonda zdravstvenog osiguranja RS (FZO RS) prije odlaska na put u inostranstvo treba da podignu ino-obrazac koji mogu da koriste u zemljama sa kojima BiH ima potpisan sporazum u slučaju da im zatreba hitna medicinska pomoć.

Osiguranici sa ino-obrascem, koji se ne naplaćuje, za vrijeme privremenog boravka u inostranstvu ne bi trebalo da plaćaju ništa ako im zatreba hitna medicinska pomoć, jer tu zdravstvenu uslugu u potpunosti pokriva FZO RS.

- BiH ima potpisane sporazume o socijalnom osiguranju sa Srbijom, Crnom Gorom, Hrvatskom, Makedonijom, Slovenijom, Mađarskom, Turskom, Holandijom, Austrijom, Njemačkom, Italijom, Belgijom i Luksemburgom - istakli su u Fondu i dodali da su u ovoj godini izdali 3.752 ino-obrasca, a najviše za Srbiju, Njemačku i Hrvatsku.

Dodali su da i osiguranici koji putuju u Poljsku, Češku, Slovačku i Veliku Britaniju imaju pokrivene troškove hitne medicinske pomoći, s tim da za ove zemlje Fond ne izdaje obrasce, jer je međunarodnim sporazumima drugačije definisano.

- Sa ino-obrascem osiguranik treba da se javi ustanovama nadležnim za zdravstveno osiguranje zemlje u koju putuje, gdje će na osnovu njega dobiti bolesnički list koji će koristiti poput zdravstvene knjižice u slučaju da mu zatreba neodložna zdravstvena zaštita - objasnili su u Fondu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik