Program subvencija IPARD 3 podstiče i ribarstvo u Srbiji

Ribarstvo u Srbiji ima ogroman potencijal, posebno u Vojvodini i ovaj sektor će kroz IPARD 3 program subvencija, biti podržan kroz dve mere - Meru 1 za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava kao i Meru 3 za investicije u fizičku imovinu koje se tiču prerade i marketinga poljoprivrednih proizvoda i proizvoda ribarstva.

Potencijal za razvoj ribarstva u Srbiji pre svega ogleda se u preko 100.000 hektara površina u Vojvodini koji spadaju u zemljišta slabe plodnosti koja se ne koriste se za bilo kakvu proizvodnju, a koji bi se uz relativno male investicije mogli pretvoriti u ribnjačke površine, čime bi se ne samo racionalno iskoristile ovakve površine, već bi se i nakon dve decenije znatno povećala njihova plodnost.

"Pored toga, Srbija primenjuje jednu od najsavremenijih tehnologija za proizvodnju šarana baziranu na ekstrudiranoj hrani, kojom se dobija duplo veća proizvodnja u odnosu na korišćenu tehnologiju u evropskim zemljama, koja značajno doprinosi porastu proizvodnja šarana po jedinici površine - često za preko 100 odsto", rečeno je Tanjugu iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Takođe, Srbija ima domaću proizvodnju ekstrudirane hrane za ribe, koja se bazira na sirovinama domaćeg porekla i ozbiljan potencijal za razvoj prerađivačke industije čiji bi proizvodi bili usmereni na strana tržišta i zadovoljavanje u većem procentu potreba domaćeg tržišta.

U toku pripreme IPARD 3 programa, prepoznate su velike i značajne mogućnosti i raspoloživi resursi za razvoj ribarstva u Srbiji.

"Uvođenje sektora ribarstva u IPARD 3 program je od izuzetno velikog značaja kako bi se prevazišli postojeći izazovi u ovom sektoru, kao i omogućilo korišćenje postojećih potencijala za razvoj ribarstva koji Srbija poseduje", navode iz Ministarstva.

Dodaju da je glavni cilj u sektoru ribarstva podrška primarnim proizvođačima i prerađivačima u postepenom usaglašavanju sa pravilima EU, njenim standardima, politikama i praksama.

Pravilnik za sprovođenje Mere 1 IPARD 3 programa - Pravilnik o IPARD podsticajima za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava u okviru IPARD 3 programa je usvojen u februaru ove godine, nakon čega je objavljen i prvi javni poziv po ovom osnovu.

Prvim javnim pozivom obuhvaćene su, između ostalog, investicije u izgradnju, rekonstrukciju, adaptaciju, sanaciju i dogradnju objekta i njihovo opremanje, u svim sektorima, uključujući i sektor ribarstva.

Podnošenje zahteva za ostvarivanje prava na odobravanje projekta u okviru prvog javnog poziva za Meru 1, će biti moguće do 24. maja ove godine.

U pripremi je pravilnik za sprovođenje Mere 3 IPARD III programa, čije se objavljivanje očekuje u narednom periodu, kao i objavljivanje prvog javnog poziva po ovom osnovu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik