Projekat na klizavici

Bez autora
Mar 25 2010

Trasa deonice autoputa Beograd - južni Jadran, definisana Prostornim planom infrastrukturnog koridora E-763, koja u zoni glavnog grada ide desnom obalom Save u dužini od 14 kilometara, biće najverovatnije korigovana.Saobraćajni institut CIP dobio je nalog “Puteva Srbije” da uradi generalni i idejni projekat, koji predviđa da budući autoput od Obrenovca, preko novog mosta na Savi, skrene na levu obalu i da se kod Surčina uključi na obilaznicu oko Beograda. Time bi se izbegla izgradnja saobraćajnice na velikim klizištima “Umka” i “Duboko” na desnoj obali.

Projekat na klizaviciTrasa deonice autoputa Beograd - južni Jadran, definisana Prostornim planom infrastrukturnog koridora E-763, koja u zoni glavnog grada ide desnom obalom Save u dužini od 14 kilometara, biće najverovatnije korigovana.

Saobraćajni institut CIP dobio je nalog “Puteva Srbije” da uradi generalni i idejni projekat, koji predviđa da budući autoput od Obrenovca, preko novog mosta na Savi, skrene na levu obalu i da se kod Surčina uključi na obilaznicu oko Beograda. Time bi se izbegla izgradnja saobraćajnice na velikim klizištima “Umka” i “Duboko” na desnoj obali.

Kada CIP završi posao, rešenja levom i desnom obalom “odmeriće snage” - investiciona vrednost, raspodela saobraćajnih tokova, vreme putovanja, ekološke posledice, indirektni ekonomski efekti... Nakon toga, biće doneta konačna odluka sa koje će strane Save autoput ući u glavni grad.

Generalni i idejni projekat za ulazak autoputa u Beograd desnom obalom preko naselja Barič, Umka i Ostružnica uradio je Institut za puteve. Od Umke preko klizišta “Umka i Duboko” projektovana je trasa u koritu Save, sa građevinom od kamena, koja po proračunu svojom težinom treba da zaustavi pomeranje tla i umiri klizanje terena. Za to je potrebno da se ugradi 1,5 miliona kubika kamena i iskopa više od sedam miliona kubika peska za izgradnju autoputa i proširenje korita Save. Kamena građevina protezala bi se dužinom od oko četiri kilometra, što je i dužina jednog od najvećih klizišta u Evropi.

- Nijedna banka neće dati kredit za trasu autoputa preko klizišta - kaže za “Novosti” Milutin Ignjatović, generalni direktor CIP.

- Klizište “Duboko” je nerešiv problem i ne postoje dokazi da će autoput na tom delu biti stabilan. Varijanta desnom obalom, naravno, ima i prednosti. Kraća je tri kilometra, ucrtana je u Prostorni plan, već je izgrađena polovina autoputa od Ostružnice do Umke, a po izjavi projektanata ovim rešenjem bi se sanirala klizišta “Umka” i “Duboko”. Ali, pored svih proračuna nikad se sa sigurnošću ne može tvrditi da će sanacija biti uspešna.

Cena

U CIP kažu da će levom obalom Save autoput u dužini od 17 kilometara biti stabilan. Gradio bi se most na Savi, dužine 1.410 metara, a cena gradnje ove deonice autoputa sa mostom, nadvožnjakom preko obilaznice oko Beograda i postojeće pruge Batajnica - Ostružnica sa “petljama” i zaštitom vodoizvorišta, orijentaciono iznosi oko 105 miliona evra.

Cena gradnje autoputa po desnoj obali od Ostružnice do Obrenovca, prema idejnom projektu koštala bi oko 110 miliona evra.

Ocenite tekst
Komentari
  • dragana

    Apr 05 2010
    Zašto put kroz UMKU ne ide starom trasom pruge veza Beograd - Obrenovac? A opština i grad Beograd treba da reše problem bespravne gradnje na Umci i problem kanalizacije da bi se donekle saniralo klizište.
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik